MEĐUDRŽAVNA KORUPCIJA

I policija BiH otvorila istragu o provizijama na željeznici

01.02.2011 u 11:40

Bionic
Reading

Policija u Bosni i Hercegovini otvorila je istragu o navodima Andrije Sarića, trećeg optuženog u aferi 'Hrvatske željeznice', da su i zaposleni u željezničkim tvrtkama u BiH uzimali nelegalnu proviziju za prijevoz tereta željeznicom, objavile su u utorak banjalučke Nezavisne novine

Ravnatelj Uprave policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je ovom listu kako je istraga pokrenuta na temelju obavijesti entitetskog ministarstva prometa i veza o iskazu koji je Sarić dao hrvatskom USKOK-u opisujući kako su dužnosnici željezničkih tvrtki iz regije u razdoblju od 2003. do 2008. za sebe uzimali dio novca uplaćivanog na ime troškova prijevoza tereta, prisvojivši na taj način iznos od 3,7 milijuna eura.

Sarić je jedan od optuženih u predmetu u kojemu hrvatsko pravosuđe tereti bivšeg predsjednika Uprave HŽ-a Davorina Kobaka te Biserku Robić, ravnateljicu HŽ-ove tvrtke Agit.

Optužen je i Vladimir Vasiljević, bivši rukovoditelj u Željeznicama Srbije.

Andrija Sarić je u iskazu predstavljenom na prošlotjednom suđenju u Zagrebu ustvrdio kako su dio korupcijskog lanca bili i nekadašnji šefovi u željeznicama RS odnosno Federacije BiH Srećko Šaran i Ekrem Hastor

I Šaran i Hastor odbacili su, navodi list, bilo kakvu utemeljenost Sarićeva iskaza opovrgnuvši da su uzimali bilo kakvu proviziju.

'Niti je to moguće niti postoje bilo kakvi drugi modusi. U tom se postupku ne mogu praviti malverzacije', izjavio je Šaran, trenutačno zaposlenik Regulatornog odbora željeznica BiH. Šaran je zapravo Sarića optužio za laganje dodajući kako ga se sjeća kao 'dobrog operativca koji je bio beznačajan u tvrtki'. Potvrdio je ipak kako ostaje spreman dati iskaz istražiteljima.

Ekrem Hastor, koji je sada umirovljenik, Sarićev iskaza opisao je kao 'notorne laži'. Istaknuo je kako je Agit biran za partnera jednostavno zato što je uvijek bio jeftiniji od svih drugih prijevoznika u Hrvatskoj.