označavanje granice

I Pahor će razgovarati s obavještajcima o navodnoj arbitražnoj špijunskoj aferi

05.04.2019 u 18:42

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u petak da će idućeg tjedna primiti šefa obavještajne službe, koji je u četvrtak izvijestio vladu o tome da su hrvatski agenti navodno prisluškivali slovenske dužnosnike u graničnoj arbitraži

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u četvrtak da je "zabrinut za odnose s Hrvatskom" pošto je saznao da je hrvatska obavještajna služba snimala komunikaciju između slovenske dužnosnice u ministarstvu vanjskih poslova Simone Drenik i tadašnjeg slovenskog arbitra u arbitraži Jerneja Sekoleca.

"O tome s direktorom naše obavještajne službe nisam imao prilike govoriti, a o onome što je jučer rekao vladi razgovarat ćemo idući tjedan kako bih doznao o čemu se radi", izjavio je Pahor novinarima.

Ponovio je da će Hrvatska prije ili kasnije implementirati odluku arbitara, što želi i Slovenija. "Ali se ujedno nadam da svi ovi zapleti neće poljuljati spremnost obiju strana da do označavanja granice i njenog poštovanja dođe na miran način", istaknuo je.

Navodnu aferu komentirao je i ministar obrane Karl Erjavec, u vrijeme arbitraže ministar vanjskih poslova, rekavši da je zadovoljan što se konačno razotkrilo tko je prisluškivao Sekolca i Drenik kako bi se sabotirao arbitražni proces.

Da je telefonske razgovore Sekoleca i Drenik, u kojima su dogovarali strategiju utjecaja na članove arbitražnog suda, snimala hrvatska obavještajna služba SOA najprije je ovih dana objavila komercijalna televizijska postaja POP-TV, a onda prenijeli i svi slovenski mediji.

"Ono što smo danas na zatvorenom dijelu sjednice vlade čuli od ravnatelja SOVA-e Rajka Kozmelja prilično je zabrinjavajuće", rekao je Šarec.

"S jedne smo strane zadovoljni što naša SOVA dobri radi, ali može biti zabrinjavajuće ako je to način djelovanja u Europskoj uniji i ako je to odnos između država koje bi trebale biti prijateljske", dodao je.