OPAKA BOLEST KOJU MOŽEMO SPRIJEČITI

'I ovdje našu veliku pamet plaćamo ljudskim životima'

29.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Iako uzrokom raka vrata maternice mogu biti i razne bakterije, najčešći je uzročnik HPV (Humani papiloma virus). Kako bi se bolest na vrijeme spriječila, potrebno je redovito obavljati ginekološke preglede, a posebno u obzir uzeti PAPA test, jer kada se počinju pojavljivati simptomi poput krvarenja vrata maternice, velika je vjerojatnost da se bolest već proširila. U Hrvatskoj godišnje od te vrste karcinoma obolijeva oko 400 žena, a najrizičniju skupinu čine promiskuitetne osobe. S obzirom na to da se od 24.do 30. siječnja obilježava Tjedan prevencije raka materničnog vrata, o ranom otkrivanju te vrste karcinoma i prevenciji za tportal više je rekao dr. Dubravko Lepušić, ginekolog koji već godinama slobodno vrijeme provodi tako da po školama drži edukacije o spolno prenosivim bolestima

Najčešći je uzročnik raka vrata maternice HPV, iako ponekad to mogu biti i neki drugi virusi koji se prenose spolnim putem. Najrizičniju skupinu čine žene od 25 do 45 godina, ali se infekcija počinje javljati već u adolescentskoj dobi.

'Uzroci raka vrata maternice različiti su, ali se uglavnom radi o različitim virusima i bakterijama koji stalno iritiraju vrat maternice i time uzrokuju zloćudnu bolest, a najčešće se prenose spolnim putem. No daleko je najvažniji i najučestaliji uzročnik HPV (Humani papiloma virus). Za otkriće da HPV uzrokuje rak vrata maternice, profesor dr. Harald zur Hausen dobio je Nobelovu nagradu za medicinu 2008. godine', objašnjava Lepušić.

Redovitim pregledom spriječite pojavu raka

Doktor Lepušić naglašava kako je veoma bitno voditi računa o redovitom godišnjem pregledu kod ginekologa, ali i uzimanju brisa za testiranje na HPV.

'Kad se jave značajniji simptomi u smislu krvarenja vrata maternice, tada se bolest već proširila. Dakle, pravih simptoma praktički nema i zato je strahovito važno redovito se pregledavati, redovito ići na pregled kog ginekologa te uz pregled uzeti i PAPA test koji tu bolest otkriva već u ranoj fazi. Danas se u svijetu sve više radi bris na HPV, pa tako neke zemlje poput Nizozemske ili nekih saveznih država u SAD-u i Kanadi, ali i u Italiji uvode bris na HPV kao primaran test', kaže liječnik.

Stoga je osim pregleda veoma bitno voditi računa i o cijepljenju protiv HPV-a te educirati mlade o spolno prenosivim bolestima.

'No u borbi protiv HPV-a kao glavnog uzročnika te bolesti danas se u svijetu kombiniraju tri stvari: edukacija mladih o spolno odgovornom ponašanju (ili jednostavnije napisano - spolni/zdravstveni odgoj mladih), redoviti pregledi žena barem jednom godišnje te cijepljenje protiv HPV-a. To se troje kombinira zato što svako pojedinačno nije dovoljno da bi riješilo infekciju HPV-om. Cijepljenje je apsolutno preporučljivo, ali nije dostatno, jer u cjepivu koje se danas u svijetu najviše koristi (četverovalentno cjepivo - koristi ga gotovo 90 posto zemalja u svijetu) ima tek četiri tipa virusa HPV-a, a tih spolnih virusa ima sve skupa oko trideset', objašnjava dr. Lepušić.

Pomažu li cjepiva doista?

Iako se u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina vodi računa o promjenama koje bi trebale smanjiti broj oboljelih i umrlih žena, još je potrebno poraditi na edukaciji mladih te redovitu provođenju spolnog odgoja u školama.

'Naime, Ministarstva zdravlja pokrenulo je sekundarnu prevenciju (redoviti obvezni pregledi žena), ali je isto tako cijepljenje protiv HPV-a ušlo u nacionalni program. Zdravstveni, pogotovo spolni odgoj uči se u školama, ali je apsolutno nedostatan i po broju sati i po tome da tu problematiku prezentiraju često osobe koje su nestručne. Smatram da smo mi u Hrvatskoj za sve uvijek najpametniji na svijetu, uvijek sve znamo i ne pobiremo tuđa dobra iskustva, već stalno pokušavamo izmisliti toplu vodu, a onda tu našu veliku pamet plaćamo ljudskim životima. Primjerice, Finska ima zdravstveni/spolni odgoj 45 godina, ali i sve ostale mjere sprečavanja te teške smrtne bolesti i uspjela je smanjiti smrtnost od te bolesti za oko 70 posto dok kod nas svake godine umire preko sto žena od bolesti od koje nisu trebale ni oboljeti', zaključuje Lepušić.

Anette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, iznijela je podatak da u Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli više od 300 žena, a u 2014. umrlo ih je 127.
'Od karcinoma vrata maternice u svijetu godišnje oboli oko 530.000 žena, a umire oko 270.000. HPV onkogeni tipovi 16 i 18 uzročnici su oko 70 posto malignih oboljenja, odnosno raka vrata maternice, zbog čega je nužno cijepljenje koje će diljem Hrvatske biti dostupno i za djevojčice i dječake', rekla je Kaić Rak.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' podsjeća da cijepljenje protiv HPV-a nije dozvola za neodgovorno spolno ponašanje, ali i da je danas razvijena metoda kojom se može smanjiti razvoj virusa HPV.

'Danas je u razvijenom svijetu standard tekućinska citologija, čija je prednost ta da se iz jednog uzorka mogu odrediti ne samo maligne stanice već i tipizirati HPV, zbog čega se može djelovati na vrijeme', objašnjava Šostar.

U povodu Tjedna borbe protiv raka grlića maternice, u subotu će se u Arena Centru održati javna kampanja u sklopu koje će se dijeliti promotivni leci, a građani će imati mogućnost donacijama pomoći oboljelima.