mark hamill

I Luke Skywalker je na strani Ukrajine: Pogledajte što im je donirao najveći Jedi u galaksiji

31.01.2024 u 06:31

Bionic
Reading

Američki glumac Mark Hamill, poznatiji kao Luke Skywalker iz franšize 'Ratovi zvijezda', pridružio se ukrajinskom otporu odmah nakon što je Rusija u veljači 2022. pokrenula sveobuhvatnu invaziju na tu zemlju. Nakon što se u svibnju 2022. odazvao na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se priključi platformi Armija dronova, koja prikuplja novac za nabavu, popravak i zamjenu bespilotnih letjelica, Hamill je ovih dana objavio da je Ukrajini donirao izviđačke dronove RQ-35 Heidrun danske tvrtke Sky-Watch. Evo što znamo o tim dronovima, kakve su Oružanim snagama Ukrajine još ranije donirale Danska i Njemačka

Poznati američki glumac Mark Hamill objavio je ovih dana na društvenim mrežama da je donirao Ukrajini 15 komada dronova RQ-35 Heidrun. Na platformi X izvijestio da se te bespilotne letjelice danske proizvodnje već nalaze u Ukrajini te da su nabavljene prikupljanjem donacija.

'Hvala svima na stalnoj podršci Ukrajini i njezinim braniteljima. Pridružite mi se u borbi svjetla protiv tame', napisao je Hamill na nekadašnjem Twitteru.

Hamill se pridružio ukrajinskim ratnim naporima tri mjeseca nakon što su ruske snage pokrenule raketne napade i potom pokušale zauzeti Kijev. Glumac se priključio inicijativi Armija dronova, dijelu veće platforme za prikupljanje sredstava UNITED24, a koju je pokrenuo ukrajinski predsjednik Zelenski. Dosad su ljudi iz više od 100 zemalja donirali gotovo 600 milijuna dolara za podršku napadnutoj Ukrajini. Hamill je pokrenuo i vlastitu akciju te je prikupio novac za 15 izviđačkih dronova RW-35 Heidrun i oni se već nalaze u operativnoj upotrebi u Ukrajini.

Ime potječe od koze iz nordijske mitologije

RQ-35 Heidrun je u borbi dokazana mini bespilotna letjelica s fiksnim krilima za obavještajne i izviđačke misije na malim visinama. Jedinstvena zbog svog višenamjenskog dizajna, RQ-35 je konstruirana za implementaciju kao organska platforma za obavještajnu djelatnost, nadzor, pronalaženje ciljeva i izviđanje, a koja zapovjednicima kopnenih snaga pruža visoku razinu svijesti o situaciji na bojišnici.

Dron Heidrun, nazvan po kozi iz nordijske mitologije koja medovinom hrani one borce koji su zaslužili Valhalu, konfiguriran je da bi bio visoko otporan na elektroničko ratovanje i sposoban letjeti u zračnom prostoru koji kontrolira ruski globalni navigacijski satelitski sustav GNSS. S dometom do 30 kilometara, RQ-35 je idealan za prikupljanje podataka i streaming videosnimki u stvarnom vremenu iz bilo kojeg kritičnog područja, bez izlaganja operatera drona opasnostima od izravne paljbe.

Heidrun Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sky-Watch

Uz to, Heidrun može generirati teksturirane 2D i 3D mrežaste modele visoke rezolucije za moćnu kartografsku analizu stanja na terenu. Dron pritom koristi fotoaparat koji kombinira Sonyjevu tehnologiju Exmor za procesuiranje visokopreciznih fotografija od 24 megapiksela. Koristeći pak opciju izmjenjivih objektiva E-Mount, pruža maksimalnu fleksibilnost rješenja objektiva za specifične misije, uključujući noćne.

Antena koja omogućuje sigurnost na bojnom polju

Kompaktna zemaljska stanica ima ocjenu zaštite IP68 i univerzalni nosač za antenu kratkog ili dugog dometa. Tzv. patch antena kratkog dometa osigurava komunikaciju s dronom na udaljenosti od 25 kilometara, a antena dugog dometa omogućuje optimalne veze na udaljenostima većim od 30 kilometara. To je posebno važno jer operateru pruža zaštitu na sigurnoj udaljenosti od izravne vatre.

Mini bespilotna letjelica je vrlo mobilna i može se brzo rasporediti na terenu ili u urbanom okruženju. Njome upravlja aplikacija sučelja koja se temelji na dodiru i jednostavna je za korištenje. Maksimalna autonomija leta je 100 minuta, a s dodatnom baterijom on se produžuje za 35 minuta. Vrijeme postavljanja za misiju traje oko pet minuta, otporna je na vjetar brzine do 12 metara u sekundi, a precizno slijeće u krugu od pet do 12 metara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ukraine-U1

RQ-35 dolazi u paketu s taktičkim ruksakom koji pruža maksimalnu mobilnost te distribuciju opreme različite opreme na više osoba. Ruksak je, inače, dizajniran za potrebe danskih Snaga za specijalne operacije, a za prijevoz u oklopnim vozilima i skladištenje postoji opcija korištenja posebnih čvrstih, ali laganih kofera.

Valja napomenuti da su Danska i Njemačka tijekom 2022. i 2023. donirale Ukrajini dronove Heidrun te da su pokazali visoku učinkovitost u stvarnim borbenim scenarijima. Međutim, na temelju ratnih iskustava, inženjeri tvrtke Sky-Watch implementirali su nekoliko tehničkih poboljšanja. Riječ je o još jačim senzorima radi neutraliziranja protivničkih elektroničkih protumjera.