VESNA PUSIĆ

I Kosovari će sa schengenskim vizama ulaziti u Hrvatsku

16.05.2013 u 13:15

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je u četvrtak na sjednici Vlade izrazila nadu da će Hrvatska u dvije godine nakon ulaska u EU udovoljiti kriterijima i ući u Schengen

Ponovila je kako smo morali uvesti europski vizni režim, zbog čega će Rusi, Ukrajinci i Turci ubuduće morati vaditi vize za Hrvatsku, što se može negativno reflektirati na turizam. Ipak, naglasila je ministrica Pusić, svi koji izvade schengensku vizu s kojom, recimo, mogu ući u Njemačku, moći će s istom ući i u Hrvatsku.

'Odluka o važenju schengenskih viza u Hrvatskoj bit će regulirana odlukom EK u budućnosti, ali kako ta odluka neće stupiti na snagu 1. srpnja, treba nam produljenje tog režima koji je sada na snazi do 1. siječnja 2014. To ovom odlukom produljujemo, a dodatno smo osigurali i Komisija prihvatila i ugradit će u svoju odluku, a to je da će neki državljani država koje nisu priznate u cijeloj EU moći dobiti schengensku vizu i s njom ući u Hrvatsku. Kao npr. državljani Kosova', zaključila je Pusić.