AGENCIJA XINHUA

I Kinezi pišu o hrvatskim izborima, evo što kažu

03.11.2015 u 11:06

Bionic
Reading

Ni tjedan dana uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, nitko od analitičara ne usuđuje se predviđati pobjednika zbog veoma tijesnog razmaka između koalicije Hrvatska raste vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) i oporbene Domoljubne koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), piše u utorak kineska agencija Xinhua u analizi naslovljenoj 'Treća opcija na hrvatskim izborima smanjit će postotke osvojenih glasova glavnih stranaka'

Posljednja anketa, u provedbi agencije za istraživanje tržišta, medija i javnog mnijenja Ipsos Puls, pokazala je da Hrvatska raste ima podršku od 30,1 posto, a Domoljubna koalicija 30,9 posto. Domoljubna koalicija mami konzervativni dio stanovništva te je naglasak njihove kampanje stavljen na ljubav prema domovini i povratak politike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, detektira Xinhua.

Istovremeno, Hrvatska raste, pod vodstvom aktualnog premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, nastoji uvjeriti birače da je u protekle četiri godine uspjela srediti gospodarstvo i popraviti štetu koju je, tvrde, nanio HDZ za vrijeme svoje vladavine.

Dok HDZ zadržava malu prednost od 0,8 postotnih poena u odnosu na SDP, analitičari uočavaju da je popularnost toj stranci pala s najviših razina nakon pobjede njezine kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima. Podrška HDZ-a u rujnu je iznosila 33 posto, navodi Xinhua.

Kineska agencija prenosi mišljenje Krešimira Macana predstavljajući ga kao 'profesora političkog PR-a' koji je u intervjuu za lokalne medije kazao kako se očekuje da će neki glasači ove godine promijeniti svoje uobičajene glasačke preferencije s obzirom na to da su treća opcija male stranke. Istaknuo je Most neovisnih lista na čelu s metkovskim gradonačelnikom Božom Petrovim koji posljednjih mjeseci rapidno raste i po posljednjoj anketi mogao bi dobiti osam-devet zastupničkih mjesta u Saboru.

Istraživanje Ipsos Pulsa pokazalo je da je neodlučnih birača čak 12 posto što znači da se stranke moraju dodatno potruditi da osvoje nove glasove, zaključuje Xihnua