LEGITIMNI PREDSTAVNICI NARODA

I Hrvatska priznaje sirijske pobunjenike

12.12.2012 u 19:56

Bionic
Reading

Nakon što su sirijske pobunjenike priznale neke arapske i europske zemlje, a u srijedu i SAD, novookupljenoj sirijskoj oporbenoj koaliciji dodatni je legitimitet dalo više od sto zemalja na međunarodnom sastanku 'Prijatelja Sirije'

Francuska je bila prva europska zemlja koja je još početkom studenog priznala opozicijsku koalciju. Slijedila je Velika Britanija, a u srijedu su im podršku dale i Sjedinjenje Države.

S obzirom da je Hrvatska do sada više puta slijedila 'primjer' europskih zemalja, tako je i sada priznala koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Podsjetimo, Vlada Hrvatske se u veljači ove godine pridružila sankcijama EU-a prema Siriji, zabranivši našim tvrtkama bilo kakvu suradnju sa Sirijom, zbog čega su se iz te države povukli i Ina i Crosco.

Nekoliko mjeseci prije Ine otišle su i daleko veće tvrtke, poput francuskog Totala i nizozemskog Shella, dok je proizvodnju obustavila i ruska kompanija Tatneft.


Temeljem Odluke Vlade RH, ali i ukupne sigurnosne situacije u Siriji, Ina nije bila u mogućnosti nastaviti svoje redovne poslovne aktivnosti u Siriji zbog razloga koji su izvan kontrole kompanije. Stoga su se ispunili uvjeti predviđeni Ugovorima o proglašenju 'više sile', odnosno o privremenom obustavljanju svih poslovnih aktivnosti u Siriji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti 'više sile', navela je Ina.

Viša sila je pravni institut previđen ugovorom koji omogućuje suspenziju ili privremenu obustavu obveza i aktivnosti po ugovoru uslijed događaja koji su izvan kontrole ugovornih stranaka poput poplave, potresa, pobune, nemira, ratnog stanja i sl.

Pozivanje na višu silu je regularni mehanizam koji ne znači raskid ugovora i automatski izlazak iz projekta. Radi se o zaštitnom mehanizmu za ugovorne strane, ukoliko su nastupile nepredviđene okolnosti, kako bi se po proteku predmetnih okolnosti moglo nastaviti s izvršavanjem ugovora bez štetnih posljedica po ugovorne strane.

Sirijski ministar nafte Suflan al-Alao tvrdio je proljetos, dva mjeseca nakon odlaska Hrvata, da na Ininim bušotinama i dalje rade ruski i kineski stručnjaci, kao i srpski i drugi radnici, makar Naftna industrija Srbije nikad nije niti imala svoje radnike u Siriji, a te su izjave neki komentatori ocijenili kao 'propagandu al-Asadovog režima'.

Sirija Ini duguje novac za proizvodnju od rujna prošle do polovice veljače ove godine, kada su se hrvatski radnici vratili u domovinu. Svu svoju proizvodnju Ina je u Siriji predala tamošnjoj energetskoj tvrtki General Petroleum Company po, tvrdi ministar al-Alao, tržišnim cijenama. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o dugu od najmanje 300 milijuna dolara.

Inače, Ina je na poslovima u Siriji mjesečno zarađivala više od sto milijuna dolara, a prema pisanju nekih medija, naftna polja na kojima su radili Ina i Crosco, vrijede čak 20 milijardi dolara. Na pitanja o stanju hrvatskih gospodarskih interesa u Siriji i hoće li nova vlast nakon prekida sukoba poštovati ranije potpisane ugovore, za sada je još prerano tražiti odgovore.