SRPSKI SOCIOLOG KRIMINOLOG

'I Hrvatska može očekivati krvave obračune Zemunskog klana'

29.04.2013 u 14:03

Bionic
Reading

Doktor socioloških znanosti s Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu Zlatko Nikolić kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da jutrošnje brutalno ubojstvo Nikole Bojovića (35), brata Luke Bojovića, jednog od vođa Zemunskog klana, šalje višeznačne poruke. Nikolić upozorava da bi se krvavi obračuni Zemunskog klana mogli nastaviti i u Hrvatskoj i BiH

'Ne znamo jesu li u ovo upetljani ljudi iz Zemunskog klana. Ali, svakako, to je jedan od klanova koji želi na vrlo otvoren, brutalan, dakle što brutalniji način, bez prikrivanja, pokazati svoju snagu. Time šalje dvije poruke. Prvo, eliminira protivnike, one koje smatra najvažnijima. I eliminira ih tako što pokazuje da im nitko ne može ništa. U svakom slučaju, scenarij je tako napravljen kako bi drugima stavio, da tako kažem, metu i, kako kaže jedna srpska poslovica, čija 'nana crnu vunu prede'', kazao je kriminolog Nikolić za agenciju Anadolija.

On podsjeća da je Zemunski klan, bez daljnjeg, 'najbrutalniji i najopasniji'.

'Ima li ovo što se jutros dogodilo međunarodni kontekst, još nemam dovoljno činjenica o tome. Svakako, način na koji je sve izvedeno pokazatelj je da se događa prestrukturiranje u našem kriminalnom podzemlju i da će tih sukoba i otimanja teritorija i tržišta biti i dalje. Kriminalci žele oteti što se može i dok se može, žele se pozicionirati. Tko se gdje nađe, taj će dominirati i koordinirati druge akcije. Ovo je pokazatelj tog smanjenja manevarskog prostora za kriminalni biznis, odnosno pokazatelj traženja drugih izvora i pozicija', dodao je kriminolog Nikolić.

Ne isključuje mogućnost da se slični obračuni dogode i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Naime ubijeni Nikola Bojović i supruga Luke Bojovića Barbara uhićeni su 11. listopada 2012. godine s još 22 člana kriminalne grupe iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, osumnjičene za pranje novca i trgovinu narkoticima, što daje regionalni okvir spomenutoj kriminalnoj grupi.

'Oni (kriminalci) se nisu nikada ni odvajali na prostorima bivše Jugoslavije. Napravili su čak neku nepisanu, internu podjelu rada, svatko prema svojim sposobnostima, znanju i umijeću, pa su jedni bili stručnjaci i grupe za likvidacije poput današnje, drugi za likvidacije eksplozivom ili nekim drugim sredstvom. Neki za falsificiranje, drugi za logistiku... To bratstvo i jedinstvo nije ni prestajalo u kriminalnom miljeu', ocijenio je.


Na pitanje koliko ovako brutalne kriminalne grupe mogu biti opasnost i za aktualni politički vrh Srbije, pogotovo u vrijeme kada se naglašava borba protiv kriminala i korupcije, Nikolić odgovara da oni ne mogu biti opasnost za sadašnji vrh Srbije.

'Taj klan što se uzdigao od obične ulične bande do profesionalne kriminalne grupe poslije 5. listopada, to više ne postoji. Mogu biti iz Zemuna, Novog Beograda, nije bitno. To ponavljanje nije moguće. Ne mogu biti prijetnja vrhu države. Oni ne mogu doseći razinu političke povezanosti ili baze kakvu su imali oni od 2000. do 2003. godine, dakle do ubojstva Đinđića', zaključio je Nikolić.

U Ulici carice Milice u centru Beograda jutros oko 7 sati izvršeno je ubojstvo Nikole Bojovića (35), brata Luke Bojovića, jednog od vođa Zemunskog klana koji se nalazi u zatvoru u Španjolskoj. Pretpostavlja se da je ubojstvo posljedica obračuna unutar srpskog kriminalnog podzemlja.