AFERA FIMI MEDIA

I autor portreta dugorukog Sanadera na klupi za svjedoke

11.01.2013 u 16:45

Bionic
Reading

Svjedočenjem slikara Tihomira Lončara, koji je USKOK-ovim istražiteljima otkrio da nakon odlaska s dužnosti bivšeg premijera Ive Sanadera nikada nije dobio naknadu za njegov portret koji je trebao krasiti Banske dvore, u ponedjeljak bi se trebalo nastaviti suđenje bivšem premijeru u slučaju Fimi medije u kojem je prvi put na optuženičkoj klupi i HDZ, stranka koja je 17 godina vladala Hrvatskom

Po Lončarovu svjedočenju u USKOK-u, čije je pojedinosti krajem 2011. ekskluzivno objavio poslije ugašeni Vjesnik, on je još 2007. od tadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića dobio narudžbu za portret bivšeg premijera koji je trebao biti postavljen u sjedištu vlade na Markovu trgu.

Nakon fotografiranja i izbora poze, umjetnik je počeo raditi, no kad je došao vidjeti portret, bivši premijer navodno nije bio zadovoljan jer mu se jedna ruka na slici činila predugom.

I dok je Lončar skraćivao premijerovu predugu ruku, Sanader je otišao s dužnosti, a njegova nasljednica nije željela preuzeti i platiti naručenu umjetninu.

Od osoba poznatih javnosti, na klupi za svjedoke trebali bi se pojaviti i kazališni redatelj, sveučilišni profesor i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Petar Selem te tjelohranitelji bivšeg premijera Ante Bralić i Davor Blažević, kojega je novi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić suspendirao zbog kontakata sa Sanaderom koji je u to vrijeme već bio optužen za korupciju.

Bralić je, pak, po pisanju medija, USKOK-u prije posvjedočio da su se kao štićene osobe u službenim MUP-ovim automobilima vozili i Sanaderova kći Petra te njezin dečko Andrej Dojkić.

Ispitan bi trebao biti i Sanaderov bivši vozač Stephan Haraminčić, već spomenut u ovom postupku kao jedan od korisnika tzv. crnoga stranačkog fonda koji se, po tvrdnjama državnog odvjetništva, punio nezakonito izvučenim novcem iz državnih institucija i tvrtaka.