29-KA NA PRODAJU

I Amerikanci se rješavaju svojih MiG-ova, evo o čemu je riječ

18.01.2019 u 20:44

Bionic
Reading

Tvrtka Raptor Aviation s Floride prodaje MiG-29 koji je koristilo američko ratno zrakoplovstvo radi testiranja njegovih letno-tehničkih karakteristika

Kako piše ruski portal Lenta.ru, a prenosi Russia Beyond the Headlines, riječ je o dvosjedu tipa MiG-29UB koji je proizveden daleke 1986. godine, a koji je kupljen u Ukrajini nakon raspada Sovjetskog Saveza po cijeni nešto manjoj od pet milijuna dolara.

Zrakoplov se koristio tijekom vježbi američke vojske te za testiranje njegovih letno-tehničkih svojstava. Testiranja su, ističu ruski portali, provedena nakon što je sa zrakoplova skinut 30-milimetarski top te radarsko-nišanski kompleks RLPK-29, čime njegova borbena svojstva nisu došla u prvi plan.

Inače, u hangarima američkog ratnog zrakoplovstva nalazi se još dvadesetak zrakoplova tipa MiG-29 koji su po cijeni od 40 milijuna dolara kupljeni 1997. godine od moldavskog ratnog zrakoplovstva.

Motivi kupnje

Nakon kupnje MiG-ovi su prebačeni u bazu Wright-Patterson u saveznoj državi Ohio, a pretpostavlja se kako više nisu u letnom stanju te da služe kao izložbeni eksponati. Avioni su bili opremljeni aktivnim radarom za ometanje i mogućnošću nošenja nuklearnog naoružanja. Jedan od motiva kupnje tih zrakoplova bilo je sprečavanje njihove prodaje nepoželjnim državama poput Irana.

Riječ je o višenamjenskom lovačkom zrakoplovu dizajniranom za preuzimanje nadmoći u zračnom prostoru tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Razvijan je tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća u zavodu Mikojan, a u uporabu ulazi 1983. godine kao konkurencija američkom F-18 te F-16.

MiG-29 je svoju svjetsku premijeru doživio 1986. godine u Finskoj. U rujnu 1988. dva primjerka aviona izložena su na aeromitingu u Velikoj Britaniji, a već iduće godine tijekom aeromitinga u Parizu jedan MiG-29 se ruši.

Impresionirani viđenim

Ta pariška prezentacija bila je tek treće javno prikazivanje sovjetskih lovaca od 1930. godine, a zapadni promatrači bili su, unatoč incidentu, impresionirani njegovim osobinama i mogućnostima.

Inače, prva zemlja Varšavskog pakta koja je, osim SSSR-a, bila opremljena MiG-om 29 bila je nekadašnja Istočna Njemačka. Padom komunizma i ujedinjenjem Njemačke, ti zrakoplovi prelaze u sastav Luftwaffea te su služili za simulacije zračnih borbi protiv aviona zapadne proizvodnje poput F-15 te Tornado GR.1.