BIH

HVO-ovci oslobođeni optužbi za zločine u logoru Dretelj

13.01.2014 u 17:40

Bionic
Reading

Dvojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u ponedjeljak su nepravomoćnom presudom Suda BiH oslobođeni optužbi za zlostavljanje Bošnjaka koji su tijekom rata u Bosni i Hercegovini bili zatočeni u logoru 'Dretelj' kod Čapljine

Za to kazneno djelo bili su optuženi Veselko Raguž, ratni zapovjednik brigade "Knez Domagoj" HVO i Ivo Raguž, nekadašnji pripadnik te postrojbe.

Optužnica se odnosila na zlostavljanje Bošnjaka s područja općine Stolac koji su nakon zarobljavanja 1993. godine prebačeni u 'Dretelj' i tamo držani u nehumanim uvjetima što se odnosilo na ubojstva te fizička i psihička zlostavljanja.


Veselka Raguža se za te zločine teretilo po zapovjednoj odgovornosti dok je Ivo Raguž bio optužen kao neposredni sudionik zlostavljanja. Sudsko vijeće ocijenilo je kako su svjedoci optužbe tijekom dokaznog postupka koji je trajao još od kraja 2011. godine davali proturječne iskaze te stoga nije bilo moguće utvrditi krivnju optuženih izvan razumne sumnje.

Veselko i Ivo Raguž branili su se sa slobode a na temelju nepravomoćne presude ukinute su i mjere kojima im je do sada bilo ograničeno kretanje odnosno pravo napuštanja mjesta prebivališta.