'nisi sama - ideš s nama'

Krenula humanitarna akcija za besplatan prijevoz onkoloških pacijentica na kemoterapiju

27.11.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Udruga 'Nismo same' pokrenula je u ponedjeljak humanitarnu akciju, tijekom koje se prodajom proizvoda i donacijama, prikupljaju sredstva za besplatan taksi prijevoz na kemoterapiju i zračenje za onkološke pacijentice

Humanitarna akcija traje od 27. studenog do 31. siječnja 2024. Prigodni proizvodi mogu se pronaći u sjedištu udruge u Zagrebu, na njezinim web stranicama te na informativno-donatorskom štandu u Rijeci, Splitu i Slavonskom Brodu. U istim će gradovima biti organizirano i događanje "Pink Advent".

Prikupljena sredstva osigurat će nastavak inicijative „Nisi sama – ideš s nama“ kojom se osigurava besplatan taksi prijevoz na kemoterapiju i zračenje za onkološke pacijentice.

"Sama sam napipala kvržicu na dojci i odmah reagirala. Bolest je utjecala na moj život, no podrška obitelji i zajednice pomogla mi je da pronađem snagu koju nisam niti znala da imam. Uz to, u periodu privremene nesposobnosti za radom besplatan prijevoz na kemoterapije koju nam osigurava udruga Nismo same mojoj obitelji i meni bila je više nego dobrodošla“, rekla je članica udruge, Katarina Rukavina.

Spomenuta humanitarna akcija odvija se u sklopu kampanje "Uzmi ih u ruke na vrijeme", koja poziva sve žene starije od 20 godina da jednom mjesečno naprave samopregled kako bi mogle otkriti eventualne promjene ili čvoriće u dojkama.

„Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje već osmu godinu za redom, još se uvijek gotovo 40 % žena ne odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, ovisno o županiji", rekla je predsjednica udruge 'Nismo same' Ivana Kalogjera.

Kalogjera napominje da žene od te zloćudne bolesti obolijevaju svakoga dana te im je potrebna kontinuirana podrška, dok mnogi simptomi bolesti nisu vidljivi bez profesionalnog pregleda.

"Bolest je moguće prevenirati u 17 posto svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te oko 30 posto smrti u žena starijih od 50 godina", dodale je.

Udruga poziva sve građane da su u razdoblju Adventa, ujedno i razdoblju darivanja, pridruže humanitarnoj akciji za onkološke pacijentice

"Pink Advent nije samo humanitarna akcija, već izraz zajedništva i ljubavi prema ženama koje prolaze kroz teške trenutke", rekla je Kalogjera.