isti kontekst

HSLS se obrušio na Grmoju zbog izjave o LGBT zajednici i pedofilima

02.07.2021 u 11:28

Bionic
Reading

HSLS je u petak osudio izjave saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje kojima je izrazio svoje negodovanje zbog promicanja prava seksualnih manjina, stavljajući u isti kontekst, odnosno u istu rečenicu LGBT zajednicu s pedofilima

"Upravo su tolerancija i netolerancija dvije suprotnosti koje danas najbolje simboliziraju dvije Europe, onu demokratsku, u kojoj su liberalna načela slobode, ravnopravnosti i tolerancije dio državne politike, i onu nedemokratsku, predvođenu Orbanovim politikama netolerancije i diskriminacije", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Navodi kako u takvoj Europi postoje i dvije međusobno suprotstavljene Hrvatske, ona koja vrijednosno pripada Europskoj uniji i ona koju predstavljaju "mali Orbanovi poltroni", skupina u koju "očito pripada i Grmoja", kojima smeta demokracija, zajedno s vrijednostima koje ju čine, koje su njezin preduvjet, a ujedno i smisao.

"Vjerujemo da se Grmoja divi Orbanu te da ima i 'mokre' snove postati mali hrvatski Orban, ali za to bi trebao prvo ostvariti veliki politički uspjeh - pobijediti na izborima, što je u njegovom slučaju ravno znanstvenoj fantastici", poručuje Hrebak.

HSLS svrhu političkih institucija vidi u mirnom rješavanju sukoba među pojedincima, zaštiti pojedinaca od bilo kakve opresije i pronalaženju rješenja političkih problema koja bi u najvećoj mogućoj mjeri bila u skladu sa željama i interesima pojedinaca.

Međutim, ističe Hrebak, demokraciju ne čine isključivo njezine institucije, nego i vrijednosti na kojima se temelje, a upravo odnos prema manjinama pokazuje kako se u društvu konkretiziraju osnovne demokratske vrijednosti.

HSLS upozorava kako je u povodu obilježavanja obljetnice hrvatskog članstva u Europskoj uniji važno istaknuti da se nikad ne treba prestati boriti protiv nazadnjačkih ideja jer njihovom osudom i jasnim odmicanjem od njih štitimo demokraciju i njezine institucije, koje su političko sredstvo zaštite svakog pojedinca u društvu.

Grmoja je u srijedu najavio da će predložiti antipedofilski zakon koji bi ujedno zabranio i "LGBT propagandu" maloljetnim osobama.