fizičari

Hrvatski srednjoškolci osvojili medalje na olimpijadi u Tokiju

17.07.2023 u 09:25

Bionic
Reading

Hrvatski srednjoškolci osvojili su srebrnu i tri brončane medalje te jednu pohvalu na 53. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Tokiju, a riječ je o najprestižnijem srednjoškolskom natjecanju u znanju fizike, priopćila je u ponedjeljak hrvatska ekipa

Srebrnu medalju osvojio je Val Karan, učenik drugog razreda XV. Gimnazije u Zagrebu, a brončane medalje osvojili su učenik četvrtog razreda III. Gimnazije u Splitu Borna Perković, učenik četvrtog razreda XV. Gimnazije u Zagrebu Viktor Vuković i učenik trećeg razreda V. Gimnazije u Zagrebu Ivan Hegedić.

Pohvalu za zapažene rezultate postigla je učenica četvrtog razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu Lorena Komočar.

Na ovogodišnjoj olimpijadi (IPhO-2023) sudjelovalo je 394 učenika iz 82 države širom svijeta. Učenici su jedan dan rješavali dva eksperimentalna zadatka te zatim dva dana kasnije tri teorijska zadatka.

Oba ispita trajala su po pet sati, a teme su bile raspoređene po različitim područjima fizike.

Primjerice, proračunavalo se međudjelovanje vode s česticama i predmetima u okolini, stabilnost atomskih jezgara i neutronskih zvijezda te pojava gravitacijskih valova, optička svojstva plavih LED dioda i mjerenje mase na neuobičajen način.

To će mnogi prepoznati kao nedavna značajna otkrića u fizici, ali ovi su zadaci složeni tako da su prilagođeni znanju učenika koji i sami postupno dođu do rješenja te shvate pozadinu iza tih velikih otkrića nagrađenih i Nobelovim nagradama.

Hrvatsku peteročlanu ekipu vodili su Damir Pajić i Krešo Zadro, profesori s Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Izbor hrvatske ekipe i njihovo sudjelovanje na olimpijadi organizirao je Prirodoslovno matematički fakultet a sudjelovanje na olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.