navala gostiju

Hrvatski otok postaje novogodišnja turistička meka: Na rivi kao usred ljeta

03.01.2024 u 20:52

Bionic
Reading

Prema podacima e-Visitora u Hrvatskoj je lani ostvareno više od 20,6 milijuna dolazaka i 108 milijuna turističkih noćenja. U odnosu na 2022. to je rast od devet posto u dolascima i tri posto u noćenjima. Gledano prema županijama, u netom 2023. najviše je noćenja ostvareno u Istri - 30 milijuna, zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 20,2 milijuna te na Kvarneru - 18,5 milijuna

Na Kvarneru je kraj prosinca i početak siječnja razdoblje dobre turističke posjećenosti. Oko 40.000 gostiju broj je na razini prošlogodišnjeg turističkog prometa. Na otoku Lošinju boravilo je oko 4500 gostiju, što je povećanje za 15 posto u odnosu na lani. Kao i prošlih godina, većina prometa ostvarena je u hotelima i kampovima.

Malološinjska riva kao usred ljeta, a isto je i u kampu Čikat. Uglavnom Austrijanci, Nijemci i Slovenci, njih više od 1300 ovdje je ispratilo staru i dočekalo novu godinu. Mnogi od njih Lošinj smatraju drugim domom i dolaze nekoliko puta godišnje, izvještava Dnevnik HRT-a.

Zdravko Vukajlović, direktor kampa Čikat, Mali Lošinj, kaže da je pravo punjenje počelo 28. prosinca, danas ih se očekivalo još stotinjak, i to traje već danima. U šest otvorenih hotela odsjelo je oko 2000 gostiju. Zadovoljni su i lošinjski ugostitelji u čijim se objektima ovih dana tražila stolica više. Ivan Milanović, ugostitelj i predsjednik Udruženja obrtnika Cresa i Lošinja, kaže da se zapošljavaju novi ljudi kako bi mogli „izgurati navalu gostiju".

Zbog ugodne klime i mnogobrojnih mogućnosti aktivnog odmora, Lošinj je zimi sve popularnije odredište inozemnih ali i domaćih gostiju.

'Imamo 10 do 15 posto više gostiju nego lani. Tu je kapacitet do pet tisuća gostiju. Možda malo iznenađujuće, ali nam je Nova godina u zadnje vrijeme jača čak i od Uskrsa', rekao je Dalibor Cvitković, direktor TZ-a Mali Lošinj. Cilj lošinjskog turizma je do dvije tisuće gostiju na otoku tijekom zimskih mjeseci, a ovakvi rezultati dobar su temelj.

  • +14
Tradicionalno novogodišnje kupanje Puljana Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic /PIXSELL