RATNI ZLOČINI

Hrvatski logoraši iz BiH traže istragu protiv Delića

15.05.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH priopćila je da je u petak uputila zahtjev glavnom tužitelju BiH Miloradu Barašinu za pokretanje istrage protiv bivšeg načelnika Generalštaba Armije BiH Rasima Delića za počinjene ratne zločine prema hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Na sjednici Sabora hrvatske udruge logoraša koja je jučer održana u Mostaru prihvaćen je zaključak u kojemu se navodi da postoje osnovane sumnje da je Delić "zapovijedio, planirao i organizirao" brojne masovne zločine prema hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Tužiteljstvu BiH, dodaje hrvatska stradalnička udruga, dostavljeni su brojni dokazi iz Haaškoga tribunala koji su godinama prikupljani, napose o zločinima nad Hrvatima na području sjeverne Hercegovine i središnje Bosne.

Udruga tvrdi da je u 311 bošnjačkih logora tijekom proteklog rata bilo zatočeno 14.444 hrvatskih civila i vojnika, od kojih je ubijeno najmanje 623 zatočenika.

General Delić je sredinom ovoga tjedna pušten da se brani sa slobode uoči izricanja drugostupanjske presude pred Haaškim tribunalom. Prvostupanjskom presudom general Armije BiH osuđen je na trogodišnju zatvorsku kaznu za zločine koje su njegove postrojbe počinile nad srpskim zatočenicima.