manjak komunikacije

Hrvatski biskupi: Pandemija koronavirusa 'milosno vrijeme za obiteljski pastoral'

09.10.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Vijeća HBK za život i obitelj te nad/biskupijski povjerenici za obiteljski pastoral zaključili su da je pandemija koronavirusa "milosno vrijeme za obiteljski pastoral" jer se ponovno otkrila uloga obitelji kao "kućne Crkve", priopćio je u petak Tiskovni ured HBK-a

Uočeno je da su se obitelji susrele s brojnim izazovima uvjetovanim, primjerice, manjkom komunikacije s Bogom i jednih s drugima. To dovodi do različitih problema, uključujući i povećanu pojavnost nasilja u obitelji, kaže se u priopćenju sa sjednica dvaju vijeća, kojima je predsjedao dubrovački biskup Mate Uzinić.

Kao odgovor na to crkvena, bračna i obiteljska savjetovališta u Hrvatskoj ponudila su pomoć obiteljima. Čitava situacija potaknula je pastoralnu kreativnost koja se očitavala na različite načine, često i uz pomoć suvremene tehnologije i medija koji, iako ne mogu nadomjestiti osobni susret, mogu poslužiti kao privremena pomoć i potpora.

Razmotreni su i mogući sadržaji koji bi se mogli ponuditi obiteljima u praćenju i življenju liturgijske godine, osobito u intenzivnijim razdobljima poput došašća i korizme, kaže se u priopćenju.

Obiteljski pastoral posvećen starijim osobama

S obzirom na epidemiološka ograničenja, promišljalo se i o aktualnom ciklusu obiteljskog pastorala posvećenom starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. Uviđajući brojne pozitivne plodove inicijative Vijeća "Zagrlimo starije pjesmom", zaključeno je kako tu inicijativu treba nastaviti promicati i širiti.

Predstavljen je i nacrt katehetskog materijala "Osmišljena starost" te je zaključeno kako će biti nadahnjujući i vrlo korisno sredstvo za razvoj pastorala starijih osoba.

Taj će se učinak dodatno pojačati emitiranjem istoimenih radioemisija na Hrvatskom katoličkom radiju i Radio Mariji. Na taj način bit će zahvaćena šira vjernička populacija, do koje ne bi bilo moguće doprijeti samo organizacijom susreta sa starijim osobama, koji su upitni zbog neizvjesne epidemiološke situacije.

Sudionici su se osvrnuli na udomljavanje i posvajanje djece, kao i udomljavanje starijih osoba, te su izrazili žaljenje što "dobrobit djeteta i starijih osoba nije apsolutni prioritet sviju koji su uključeni u te procese", a osobito onih koji donose sudbonosne odluke o njihovoj budućnosti.

Te odluke trebale bi biti "isključivo u najboljem interesu djece i starijih osoba, a nipošto da budu uvjetovane nekim drugim interesima ili ideologijama", kaže se u priopćenju.

Zaključeno je kako bi u Crkvi i društvu trebalo poticati kulturu udomljavanja djece i starijih osoba, a osobito među cjelovitim vjerničkim obiteljima, jer bi to bio istinski pokazatelj autentične kršćanske solidarnosti i ljubavi.