istraživanje o navikama mladih

Hrvatski 25-godišnjaci žive s roditeljima, rade u struci, a političke stranke ih ne zanimaju

06.11.2018 u 16:24

Bionic
Reading

Prema rezultatima istraživanja tvrtke Hendal o navikama 25-godišnjaka u Hrvatskoj, riječ je o osobama koje su zaposlene u struci, bave se sportom, spavaju između pet i sedam sati, više od šest sati dnevno provode na pametnim telefonima, informiraju se online, politički su neutralni, a gotovo polovica ih još uvijek živi s roditeljima

U Hrvatskoj danas živi oko 49 tisuća 25-godišnjaka. Istraživanje je pokazalo da je 56,8 posto njih zaposleno, dok se njih 25,9 posto još uvijek školuje, a 16 posto ih je nezaposleno i u potrazi za poslom. Svaki drugi ispitanik navodi da je donekle zadovoljan trenutnim poslom, što je očekivano jer je 58,7 posto odgovorilo da radi u struci, a 21,7 posto ih je reklo da vlastitim izborom ne rade u struci.

Na pitanje bi li se zbog posla preselili u drugu državu 30,9 posto odgovorilo je kako možda bi, 30,2 posto kaže da vjerojatno bi, a 16 posto bi ih sasvim sigurno preselilo. Osim toga, 50 posto ispitanih razmišlja o tome da pokrene vlastiti posao. Neovisno o zaposlenju, 42,6 posto ispitanika u Hrvatskoj još uvijek živi s roditeljima, a svaki treći od njih živi s partnerom.

Pritom je 37,7 posto odgovorilo da je potpuno financijski samostalno. Vlastitu nekretninu za sada ne posjeduje njih 66,7 posto, ali je planiraju kupiti. Redovito zato štedi 38,3 posto njih, a još toliko ih povremeno štedi. Većina ih planira i brak i djecu, pa tako 28,4 posto ispitanika kaže da će sasvim sigurno stupiti u brak, a 29,6 posto reklo je da će vjerojatno to učiniti. Oko 69,8 posto planira imati jedno ili više djece. Kućnog ljubimca trenutno ih ima 53,1 posto, i to u 70,9 posto slučajeva psa.

Što se tiče tehnologije, interneta i društvenih mreža, većina se informira čitajući informativne portale koje svaki dan prati 56,8 posto ispitanih, dok tisak (novine ili časopise) svakodnevno čita 8,6 posto, a gotovo nikada njih 24,7 posto. Televizijski program svaki dan prati 46,3 posto, a radio 36,4 posto. Slobodno vrijeme najčešće provode kuhajući, češće nego što u prosjeku izlaze u klubove, kafiće, kino ili kazalište.

Također su sportski aktivni, pa se 42,9 posto bavi sportom, i to najčešće trčanjem, šetnjom, vožnjom bicikla ili pak vježbanjem kod kuće. Većina ih spava između pet i sedam sati (njih 61,7 posto), dok ih 29 posto spava između osam i devet sati.

  • +27
Više od 40 posto 25-godišnjaka bavi se sportom, najčešće trčanjem Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

25-godišnjake ne zanimaju političke stranke ni sindikati. Tako 93,8 posto nije u članstvu nijedne političke stranke, a 96,3 posto nisu članovi sindikata. Dok je 48,8 posto potvrdilo da uvijek izlazi na izbore, njih 45,7 posto pritom nema političkih preferencija. Mladi su neutralni kad je riječ o povjerenju u Europsku uniju, za što se izjasnilo njih 38,3 posto, a 43,8 posto je neutralno kad je riječ o povjerenju u NATO.

  • +31
Hrvatske 25-godišnjake ne zanimaju političke stranke Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Vodeća nezavisna agencija za istraživanje tržišta Hendal ove godine obilježava 25 godina rada, pa je tim povodom provela istraživanje o životu, navikama i stavovima 25-godišnjaka, odnosno onih koji su se rodili 1993. godine, kada je i Hendal počeo s radom u Hrvatskoj.