traže mir

Hrvatske umirovljeničke udruge zabrinute zbog umirovljenika u Ukrajini

28.03.2022 u 11:01

Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) izrazili su tugu zbog “nepojmljivog razaranja” u Ukrajini te osudile rusku agresiju istaknuvši da je više od dva milijuna osoba starije dobi na istoku zemlje “ekstremno ugroženo”.

Dok ukrajinski građani bježe iz svoje domovine, a mnogi se ostaju boriti za spašavanje života stanovništva od smrtonosnih napada ruske vojske, izražavamo tugu zbog nepojmljivog razaranja koje se provodi na europskom tlu u 21. stoljeću, istaknule su u zajedničkom priopćenju umirovljeničke udruge.

Ističu da milijune ukrajinskih izbjeglica čine uglavnom žene i djeca, ali i kako se malo govori o zaštiti starijeg stanovništva, koje najčešće ostaje u Ukrajini čuvati svoje razrušene domove.

“Tako su izloženi ratnim razaranjima, nestašici hrane i gladi, nedostatku pitke vode, strahu od smrti i neprekidnom stresu”, poručuju i dodaju da je više od dva milijuna osoba starije dobi na istoku Ukrajine ekstremno ugroženo, ne samo od rizika smrti zbog ratnih razaranja, nego i posljedica izolacije i socijalne isključenosti.

Upozorava se, među ostalim, da starije osobe nemaju pristup lijekovima i hrani, slabije su pokretni, te se teže mogu zaštititi i u skloništima.

“Čak 90 posto umirovljenika na ratom zahvaćenom području ne dobiva mirovine ili im nisu dostupne i nemaju nikakve izvore prihoda. A i da imaju, ne mogu podići svoj novac ili ga nemaju gdje potrošiti zbog nestašice hrane”, ističu te ocjenjuju da situacija sve više nalikuje na humanitarnu katastrofu, prije svega starijih osoba.

Umirovljeničke udruge najoštrije su osudile rusku agresiju na Ukrajinu i zagovaraju hitan prestanak ratnih aktivnosti te uspostavu dijaloga i pregovora u okviru UN-a kako bi se spriječile daljnje ljudske žrtve i stradanja.

“Hrvatski umirovljenici dobro znaju što je rat i što znači biti žrtvom agresije, stoga izražavamo solidarnost s ukrajinskim narodom, a osobito s umirovljenicima i svim starijim građanima Ukrajine čiji su životi ugroženi”, istaknuli su.