PREDSJEDNICA U RADNOM POSJETU

Hrvatska zainteresirana za daljnji razvoj odnosa s Austrijom

18.06.2015 u 15:27

Bionic
Reading

Hrvatska je zainteresirana za daljnji razvoj odnosa s Austrijom, Hrvatskoj bliskoj i prijateljskoj zemlji, poručila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom radnom posjetu Republici Austriji na poziv austrijskog predsjednika dr. Heinza Fischera, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice odaslanom medijima

Grabar-Kitarović je pozdravila interes Austrije za ulaganjem u sektor energetike, posebice LNG terminal, ali i u iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Govoreći o tome da dvije zemlje ne dijele zajedničke interese samo kada je riječ o bilateralnim pitanjima, predsjednica je podsjetila i na uspostavljanje uspravnice Baltik-Jadran te izgradnju prometne i energetske infrastrukture na prostoru Jugoistočne Europe.

Dotaknula se i politike proširenja kazavši da Austrija i Hrvatska podržavaju susjedne zemlje, kako u procesu Brdo-Brijuni, Berlinskom procesu, tako i u okviru EU-a te istaknula i važnost reformskih procesa, a s Fischerom se složila i oko pitanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti, posebice kada je riječ o Iranu, Ukrajini i Sjevernoj Africi.

Govoreći o pitanju migranata i azilanata, predsjednik i predsjednica su naglasili d aje je potrebno uspostaviti zajedničku politiku na razini EU-a, vodeći se načelima solidarnosti i mogućnostima svake zemlje članice. U osvrtu na hrvatsku nacionalnu manjinu u Austriji, Grabar-Kitarović je zahvalila Austriji na onome što čini kako bi se osiguralo njihova prava te očuvalo njihov jezični, etnički i drugi identitet.

Tijekom posjeta Grabar-Kitarović i Fischer nazočili su priredbi omotavanja bečkog Ringturma instalacijom „Ljetne radosti“ hrvatske umjetnice Tanje Deman, a hrvatsku predsjednicu još čeka predavanje na Diplomatskoj akademiji na temu 'Hrvatska: Zagovaranje odgovornosti za konsolidacijom Jugoistočne Europe unutar EU-a i NATO-a'.