HUFFINGTON POST

Hrvatska u EU-u: Od 'heroja' do 'pješaka'

19.03.2014 u 12:46

Bionic
Reading

Huffington Post objavio je komentar Luke Oreškovića, istraživača s Harvarda, koji razmatra kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju utiče na budućnost Unije te se osvrće na predavanje koje je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić održala početkom ožujka na ovom uglednom sveučilištu

'Iskustvo Hrvatske, najnovije države koja je postala članica EU-a, može se pokazati putokazom kada je riječ o budućnosti Unije', piše Luka Orešković za Huffington Post referirajući se na predavanje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, održanog na harvardskoj Europskoj konferenciji početkom ožujka.

Ministrica Pusić u svojem je izlaganju naglasila da je 'proces pristupanja Uniji promijenio samu Hrvatsku'. Hrvatska je službenu prijavu za članstvo podnijela 2003., a dvije godine nakon toga započeli su pregovori koji su zaključeni primanjem 1. srpnja 2013. pa je Pusić istaknula da su 'pregovori i pripadajuće reforme za Hrvatsku bili jednako važni kao samo članstvo'.

Hrvatsko članstvo u EU-u 'kulminacija je dugog procesa rekonstrukcije nakon rata iz 1990-ih i raspada bivše Jugoslavije', piše Huffington Post i zaključuje da članstvo u Uniji hrvatskim građanima nudi 'institucionalnu stabilnost'. Hrvatska se u tom razdoblju pomaknula od 'herojske politike' prema onoj 'pješačkoj' baveći se sve više temama poput regulacije. Proces pregovora transformirao je i stav Hrvatske u vezi svoje regionalne pozicije, a sve je zajedno bio 'proces kondicioniranja'.

Iako je budućnost EU-a još nejasna, primjer Hrvatske rasvjetljava brojne prednosti i probleme Unije te se iz njega treba učiti.