deklaracija

Hrvatska stranka prava poziva na okupljanje na domoljubnoj platformi

28.08.2019 u 15:06

Bionic
Reading

Hrvatska stranka prava (HSP) predstavila je u srijedu deklaraciju hrvatskog zajedništva te pozvala srodne stranke, udruge i osobe da joj se pridruže u stvaranju Hrvatske kao istinski demokratske i prosperitetne države izgrađene na čvrstim nacionalnim osobinama i suverenističkim temeljima

HSP je spreman biti dijelom tzv. domoljubne koalicije na programskim osnovama s naglaskom na one točke koje povezuje sve političke stranke u tom spektru, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Glavnog stana HSP-a Nikica Augustinović.

Rekao je da je deklaracija podložna promjenama i dopunama kako bi konačni tekst bio usklađen sa svim partnerima koji je žele podržati te da taj projekt hrvatskoj javnosti bude predstavljen u najjačoj mogućoj postavi hrvatske političke scene.

HSP kao najstarija politička stranka u Hrvatskoj želi biti pokretač domoljubne platforme, ali i partner svima koji joj se žele pridružiti kako bismo pripremili strategiju za iduće parlamentarne izbore.

Deklaracija je sastavljena u 16 točaka i poslana je stankama za koje smatramo da bi trebale biti dio platforme, rekao je Augustinović dodavši kako očekuje očitovanje o HSP-ovom prijedlogu.

Koautor deklaracije Željan Jurlin istaknuo je kako je njezin cilj vraćanje odgovornosti u politiku, a motiv je opravdano traženje naroda za djelovanjem na državotvornoj platformi. Zajedništvo je nužno i nadamo se da će doći do okupljanja na temelju deklaracije, rekao je Jurlin.

Uputili smo i upućujemo poziv da nam se pridruže srodne stranke, udruge i pojedinci, dodao je.

Član Predsjedništva HSP-a Hrvoje Marušić rekao je kako žele napraviti široki politički spektar domoljubne opcije radi zajedničkog izlaska na izbore kako bi bili alternativa 'močvari na hrvatskoj političkoj sceni, gdje je domoljublje postalo zapuštena kategorija'.

Priča je nadstranačka i ne zatvara se o u okvire stranaka, udruga i pojedinaca i želimo ujediniti domoljube bez obzira na političku opciju i vratiti ponos hrvatskom narodu, poručio je.

Glavni tajnik HSP-a Zvonko Čapko izvijestio je kako su pozivi poslani Hrvatskoj stranci prava Ante Starčević, Hrvatskoj čistoj stranci prava, Hrastu, HKS-u, Neovisnima za Hrvatsku i Mostu, udrugama U ime obitelji, Stina pradidova, Benedikt, saborskom zastupniku Željku Glasnoviću i Zlatku Hasanbegoviću te drugima.

Govoreći o slučaju fizičkog napada na Viškovu, Čapko je rekao kako je indikativno da sigurnosne kamere pokazuju nešto drugo od onoga što tvrdi napadnuti Dobrivoje Arsić. Kao legalisti ne ulazimo u sudski postupak, a HSP je dala potporu skupu potpore osumnjičenom za napad Matku Škalameri, koji je, kako je rekao, ispao žrtveni jarac nečije političke samovolje.

Napad na kninskom području za HSP vrijedan je osude i neprijeporno je da svatko ima pravo navijati za koga želi. Nisu poznati svi detalji bez kojih mogu donijeti konačan stav, no znamo da je Željko Ražnjatović Arkan bio vođa navijača Crvene zvijezde - delija i da je sudjelovao u ratu protiv Hrvatske i da je iz Knina krenula pobuna srpske manjine, rekao je.

Čapko je ustvrdio da su i Arsić, kao i Boris Petko, jedan od napadnutih kod Knina, bili pripadnici vojske s druge strane bojišta koja je pucala na hrvatske branitelje.

Smatram da je Vlada prenaglo reagirala ne istraživši pozadinu tih događaja, poručio je Čapko ponovivši da HSP osuđuje nasilje. Nasilje ne opravdava nasilje, rekao je Čapko.