25 GODINA NA MARGINI

Hrvatska se sramotno loše odnosi prema autističnima

02.04.2013 u 17:51

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je poruku u povodu današnjeg Dana svjesnosti o autizmu u kojoj upozorava na niz neodgovarajućih pa i protuzakonitih rješenja na području zaštite prava osoba s autizmom u Hrvatskoj.

Posebno je zabrinjava činjenica da u proteklih 25 godina nije došlo do pomaka u smjeru uspostave sustava skrbi na državnoj razini ili do značajnijeg podizanja kapaciteta postojećeg Centra za autizam.

Iz udruge invalida rada ukradena računala sa svim podacima

Iz prostorija Hrvatskog saveza udruga invalida rada (HSUIR) ukradena su tri računala sa svim podacima, izvijestila je udruga, podsjećajući da je ovo druga provala u invalidske organizacije na zagrebačkom području u posljednja dva mjeseca.
‘Trenutno radimo u nemogućim uvjetima i trudimo se korisnicima osigurati svu potrebnu podršku, iako su nam svi podaci odneseni, a novac za novu opremu nemamo’, priopćila je udruga. Provalu u prostorije udruge u zagrebačkom naselju Hrgovići djelatnica je otkrila jutros kada je pokušala otključati vrata koja su već bila otvorena. Uz tri prijenosna računala, na kojima su u udruzi svakodnevno radili, ostali su bez monitora, tri fotoaparata i kamere.

‘Teško je reći koje je od područja koja i dalje nisu riješena hitnije i važnije: dijagnostika, rana intervencija, podrška roditeljima, primjereni programi rehabilitacije ili primjereni prostorni uvjeti. U situaciji kakva je već desetljećima i u kojoj većina ovih prijeko potrebnih rješenja za osobe s autizmom ne postoje, razvijaju se nepoželjni oblici ponašanja, invaliditet osobe se povećava, izgledi za osamostaljivanje se smanjuju, a raste opasnost od incidenata koji se doista i ponavljaju iz godine u godinu. Neki od njih završavaju i smrtnim ishodom kao posljedicom autoagresije i izostanka primjerenog odgovora sredine na specifične potrebe ovih osoba’, napominje pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Podsjeća da već nekoliko godina upozorava najviša tijela na niz neodgovarajućih pa i protuzakonitih rješenja na području zaštite prava osoba s autizmom u Hrvatskoj.
‘Posebno zabrinjava činjenica da unatoč tako teškom kršenju prava osoba s autizmom, u proteklih 25 godina nije došlo do pomaka u smjeru uspostave sustava skrbi na državnoj razini ili do značajnijeg podizanja kapaciteta postojećeg Centra za autizam’, upozorava.

Ono što se jest promijenilo, dodaje Slonjšak, je da su rođene nove generacije djece s autizmom, a nekadašnja djeca danas su odrasle osobe, s ostarjelim roditeljima umornima od čekanja boljih uvjeta za svoju djecu i zabrinutih za njihovu budućnost.

‘Nije dovoljno da o autizmu govorimo samo kad obilježavamo dan svjesnosti o autizmu ili prigodom humanitarnog koncerta’, poručuje pravobraniteljica izražavajući vjeru da će ovogodišnje obilježavanje Dana svjesnosti o autizmu označiti zaokret ne samo u razumijevanju složenosti ovog poremećaja, nego da će konačno dovesti do konkretnih aktivnosti na uspostavi odgovarajuće podrške.

'Vjerujemo da interes javnosti, ali i onih od kojih očekujemo konkretne poteze za osobe s autizmom neće već sljedećeg dana zamrijeti, a sve druge dane u godini ostati samo briga njihovih obitelji, Centra za autizam kao jedine ustanove za osobe s autizmom u Republici Hrvatskoj, udruga i očajnih roditelja', zaključuje pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.