SPUŠTENA RAMPA U PREGOVORIMA S EU-om

Hrvatska nije dala suglasnost da Srbija otvori poglavlje 23

08.04.2016 u 21:13

Bionic
Reading

Radna grupa za proširenje Europske unije završila je sastanak bez suglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, javlja Radiotelevizija Srbije (RTS). Razgovori se nastavljaju idućeg tjedna, a postignuta je suglasnost da se u lipnju otvori poglavlje 24

Na sastanku radne skupine za proširenje EU-a u Bruxellesu Hrvatska nije dala suglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU-a. Konzultacije i razgovori o ovom pitanju u tijelima EU-a bit će nastavljeni idućeg tjedna. Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je Tanjugu da hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tako da se prešlo preko te točke i ona je ostavljena za sljedeći tjedan.

Ta točka će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i 'neće se ni pomjerati, ni sklanjati, ni blokirati dok ne dobiju zeleno svjetlo iz Zagreba'. Nizozemska, kao predsjedajuća EU-om, priopćila je ranije da je spremna organizirati otvaranje poglavlja 20. ili 21. lipnja. Da bi se nastavile pripreme za otvaranje poglavlja 23, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je ranije danas da Hrvatska očekuje da se Europska komisija izjasni o tome kako misli da ugradi kriterije koje Srbija mora ispuniti u pregovorima o članstvu u EU i ponovio stav da Beograd mora ukinuti regionalnu nadležnost za ratne zločine te osigurati prava hrvatskoj manjini u Srbiji.