200.000 STIGLO OD SUSJEDA

Hrvatska nema dovoljno vreća za obranu od poplava!

19.02.2014 u 11:19

  • +6

Čička Poljana i dalje pod vodom

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Zbog teške situacije na poplavljenim područjima došlo je do nestašice vreća za gradnju zečjih nasipa pa je jučer tijekom kasnih popodnevnih sati iz Slovenije dostavljeno 50.000 vreća za pijesak, a iz Mađarske njih 150.000

Uslijed kišnih oborina, oborinskih voda, rasta podzemnih voda i začepljenih kanala dolazi do plavljenja stambenih, gospodarskih ili cestovnih objekata na području Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Zagrebačke županije i Ličko-senjske županije.

Na području Zagrebačke županije i nadalje je najsloženija situacija na područjima općina Orle i Rugvica te u naselju Čička Poljana koje ugrožavaju poplavne vode retencije Odransko polje.

Do središta Čičke Poljane nije moguće osobnim vozilima

Do središta Čičke Poljane jutros se ne može doći osobnim automobilima, ni od Kuča ni od Novog Čiča, jer voda na poplavljenoj cesti doseže i do 40 centimetara, priopćeno je iz velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Vatrogasci jutros, kao i sinoć, dodatno podižu zečje nasipe na ulazima u kuće i brane jednu po jednu. Za najugroženije stanovništvo počela je podjela kruha, mlijeka i vode, koje raznose članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava u koordinaciji sa zapovjedništvom civilne zaštite.

Tijekom noći razina vode u Čičkoj Poljani se podigla i mjerenja na sifonu pokazuju 330 centimetara, što je za pet centimetara više nego za prošlogodišnje poplave.

Mještani, koji se nalaze u ugroženom području, i dalje se upozoravaju da podignu stvari u kući i budu u stanju pripravnosti. Za sve potrebe mogu se obratiti Stožeru za zaštitu i spašavanje kod Stare škole ili na telefon 112.

I dalje kritično na sisačkom području

Zbog vremenskih prilika za očekivati je nastavak složene situacije na poplavom ugroženim područjima Sisačko-moslavačke županije. Tijekom jučerašnjeg dana poplavljeno je nekoliko kuća u mjestu Odra Sisačka. U naselju Kraljeva Velika tijekom jutra 18. veljače provedena je evakuacija stoke.

Oko 14 sati 18. veljače postavljena je mobilna crpka u Stružcu kod Kutine. I dalje se poduzimaju aktivnosti podizanja novih i učvršćivanja postojećih nasipa, a u kojima sudjeluju sve raspoložive operativne snage uključujući NOS OS RH (Namjenski organizirane snage oružanih snaga Republike Hrvatske), djelatnici Hrvatskih voda, komunalnih poduzeća i lokalno stanovništvo.

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, kojih će najviše biti u Dalmaciji. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla ili niski oblak. Povremeno je moguća kratkotrajna kiša ili pljusak, ponajprije na sjevernome Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti, a navečer i u noći sa zapada jače naoblačenje i kiša, ponegdje i grmljavina. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, a na Jadranu umjereno i jako jugo s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura između 14 i 19°C.