SUMNJIVI NESTANCI

Hrvatska na balkanskoj ruti za trgovinu ljudima

14.08.2013 u 08:26

Bionic
Reading

Europske 'obećane' zemlje pravi su mamac za sve koji su u potrazi za poslom. Za mjesec i pol, koliko je prošlo otkako se Hrvatska priključila velikoj europskoj obitelji mnogi su se prijavili za neku od zemalja Unije. Veliki dio njih pronaći će posao i dobiti priliku osigurati si egzistenciju, dio će se razočarati i vratiti u Hrvatsku, a dio njih će se uplesti u lance prostitucije, ili trgovanje ljudima

Prema riječima Tomislava Ramljaka, predsjednika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, Rumunjska i Bugarska prošle su gorko iskustvo trgovanja ljudima odmah po ulasku u EU, a to očekuje i Hrvatsku. Iako, srećom, u Osječko-baranjskoj županiji nije evidentiran ni jedan slučaj trgovanja djecom, Ramljak kaže kako su u pripremi brojne akcije i edukativni skupovi po pitanju nestanka kako djece, tako i odraslih osoba, piše Glas Slavonije

'Prema primjerima iz susjedne Bosne i Hercegovine, gdje trgovanja ljudima ima, najlakše mete su osobe koje su u potrazi posla čuvanja djece u Europi. Javljaju se na sumnjive oglase i završe na raznim mjestima, samo ne tamo gdje su se javile za posao. Idealne mete su i lakovjerne osobe koje se upuštaju u online poznanstva i sve takve poslovne ili intimne ponude treba uzeti s rezervom i biti oprezan', upozorava Ramljak.


Ipak, nije trgovanje ljudima jedini razlog nestanka osoba kojih u Hrvatskoj godišnje bude evidentirano čak tisuću! Uz poslovne ponude čest je razlog i bijeg od kuće radi loše financijske situacije, problemi u obitelji i niz drugih razloga, no trgovanje ljudima uzelo je maha i u opasnosti su obično mlade djevojke koje bivaju žrtvom seksualnog iskorištavanja.

Dean Savić, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Ministarstva unutarnjih poslova RH, upozorava da se godišnje u prosjeku identificira desetak žrtava trgovine ljudima, a smjerovi kretanja krijumčara su iz siromašnih prema bogatim državama. Hrvatska je tzv. krak Balkanske rute, a kako su nakon ulaska u EU granične barijere prema starijim članicama Unije slabije - opasnost je povećana, upozorava Savić, a dodamo li tomu činjenicu da je vrijeme praznika kad djeca imaju slobodnoga vremena, valja upozoriti roditelje da provjere s kim je dijete i što radi.

Analizom otkrivenih i prijavljenih kaznenih djela trgovanja ljudima u Hrvatskoj može se zaključiti da ovaj oblik kriminaliteta najčešće podrazumijeva trgovanje osobama ženskog spola, mlađe životne dobi (od 11 do 30 godina), s ciljem seksualnog iskorištavanja. Tijekom 2008. i 2009. godine evidentirano je povećanje broja radne eksploatacije mlađih muškaraca, koji su bili prisiljavani na rad na seoskim imanjima, u obrtima u vlasništvu počinitelja i slično.