KARTA NAOPAKO

Hrvatska kao Idaho, Italija kao Kalifornija

11.02.2014 u 07:04

Bionic
Reading

Američka ekonomija vodeća je na svijetu sa 16 bilijuna dolara BDP-a. No kada se pojedine države u SAD-u usporede s nacionalnim BDP-ima drugih država na svijetu, dobiva se sasvim drugačija karta SAD-a

Prema podacima iz 2012. godine, hrvatski BDP odgovara onom države Idaho, Italija već stoji rame uz rame s Kalifornijom, Švicarska je poput Pennsylvanije, a Norveška kao Connecticut. Prostrani Teksas ima BDP blizak onom Australije, dok siromašna Sirija ima svog ekvivalenta u Sjevernoj Dakoti.

No izrada ovog tipa karata (potpisuje je New Group International koja istražuje nova tržišta za tehnološke kompanije) već je neko vrijeme predmetom kritika. Zbog nekoliko razloga. Naime, iza naizgled pregledne i zabavne grafike koja je pobrala pažnju po društvenim mrežama, novom se kartom prije svega imputira svemoć SAD-a nad ostalim državama, a tu je zatim i niz ispuštenih kriterija što dovodi do smiješne situacije da je golemi Meksiko asimiliran, po BDP-u, s državom New York. Jednako tako, ne vodi se računa o broju stanovnika, o iznosu duga i o nizu drugih prijelomnih kriterija.