OREŠKOVIĆ ZA BLOOMBERG

'Hrvatska će ovog ljeta na roadshowu ponuditi 1,5 milijardi eura obveznica'

14.03.2016 u 20:46

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada ovoga ljeta započet će roadshow na kojem će biti ponuđeno 1,5 milijardu eura obveznica i drugih mogućnosti za ulaganje kojima bi trebala diversificirati ekonomiju ovisnu o turizmu

Ministarstvo financija, koje će voditi međunarodnu prodaju, prikupljeni novac iskoristit će za refinanciranje jednake količine duga koji na naplatu dolazi ove godine, kazao je za Bloomberg premijer Tihomir Orešković.

Hrvatska nastoji zadržati ekonomski rast nakon šest recesijskih godina koje su za 12 posto srušile BDP. Politike nove Vlade uključuju smanjenje fiskalnog deficita, prodajom oko 30 milijardi eura državne imovine i plaćanje dugova. Oreškoviću će prvi test biti u petak kada će se u Saboru glasati o prijedlogu proračuna za 2016. godinu.

Za Bloomberg je kazao da je uvjeren da će njegov prijedlog proračuna proći te da će uspjeti privući investitore i izgraditi nove tvornice.

'Hrvatska ima ogroman neiskorišteni potencijal. Svima je Hrvatska poznata kroz turizam, ali mi imamo i druge resurse. Vlada veliko zanimanje za energetiku i za infrastrukturne projekte, a imamo i vrlo vještu i talentiranu radnu snagu koja se može natjecati na globalnoj razini', kazao je Orešković.

Uvjeren je da će uspjeti stabilizirati javni dug koji je na razini 85 BDP-a, a što se tiče pozicije Hrvatske narodne banke i želje Mosta da se HNB-u oduzmu određene ovlasti, Orešković je kazao kako je njegovo stajalište jasno; monetarna politika mora ostati neovisna kao što je slučaj u svim europskim državama.
U razgovoru se dotaknuo referendum koji će se ovog ljeta održati u Velikoj Britaniji oko izlaska iz EU-a.

'Možda je situacija Brexit dobar test. Svi mi imamo svoje izazove i razlike, ali na kraju dana sve se svodi na kompromis', zaključio je Orešković.

420331,420270 ,420236,420319