Fond Nuklearne elektrane Krško

Hrvatska bi na Čerkezovcu 2028. trebala započeti prikupljati radioaktivni otpad

02.10.2023 u 19:49

Bionic
Reading

Međudržavno povjerenstvo Hrvatske i Slovenije zadužilo je Fond Nuklearne elektrane Krško da izvrši sve potrebne radnje kako bi se osiguralo funkcioniranje odlagališta radioaktivnog otpada Vrbina, na slovenskoj, te Čerkezovac, na hrvatskoj strani, a kako bi ta odlagališta 2028. započela s prikupljanjem nisko i srednje radioaktivnog otpada, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

Kako je priopćeno iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u Krškom je u ponedjeljak održana 17. sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško (NEK). Sastanak su vodili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i slovenski ministar okoliša, prostora i energetike Bojan Kumer.

Međudržavno povjerenstvo se upoznalo s radom elektrane od posljednje sjednice povjerenstva, koja je održana u travnju 2022. godine, i o izvješću o stanju sredstava prikupljenih u slovenskom i hrvatskom fondu za financiranje razgradnje i skladištenja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva u NE Krško. Na sjednici se, također, razgovaralo o pripremi četvrte revizije Programa razgradnje NE Krško i Programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz NE Krško, kao i o izvješću Koordinacijskog odbora te mogućnostima zajedničke pripreme nisko i srednje radioaktivnog otpada za skladištenje tj. odlaganje, izvijestili su iz Ministarstva.

"Danas nam je prezentiran rad NE Krško, koja funkcionira na najvišoj sigurnosnoj i operativnoj razini te ostvaruje sve ekonomske ciljeve i doprinosi ciljevima dekarbonizacije cijele Europe. NE Krško je stup sigurnosti kada govorimo o opskrbi električnom energijom Hrvatske i Slovenije. Kada govorimo o odnosima Hrvatske i Slovenije u području energetike, oni su na visokoj razini te je nedavno u prisutnosti premijera Plenkovića i premijera Goloba u Zagrebu potpisan Ugovor o solidarnosti prema kojem će Hrvatska pomoći Sloveniji oko opskrbe plinom u slučaju izvanrednih situacija", izjavio je u priopćenju ministar Filipović, koji je sastanak ocijenio izrazito ko konstruktivnim.

Dodao je da Hrvatska udvostručuje kapacitete LNG terminala kako bi bila jamac sigurnosti zemljama u susjedstvu, istaknuvši da tu posebno misli na Sloveniju.

Slovenski ministar okoliša, prostora i energetike Bojan Kumer izvijestio je kako su se na današnjem sastanku uvjerili da NE Krško uspješno posluje, a sve su dosadašnje aktivnosti provedene maksimalno sigurno i vrlo odgovorno. Osigurana je opskrba električnom energijom, ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, već i cijeloj regiji, dodao je.

"Međudržavna komisija danas je zadužila Fond NEK da izvrši sve potrebne radnje kako bi se osiguralo funkcioniranje odlagališta Vrbina na slovenskoj te odlagališta Čerkezovac na hrvatskoj strani i 2028. godine započelo s prikupljanjem nisko i srednje radioaktivnog otpada", izjavio je Kumer.

Dogovoreno je da će se sljedeća sjednica međudržavnog povjerenstva održati u prvoj polovici 2024. godine u Hrvatskoj, zaključuje se u priopćenju.