LJERKA DRAGIČEVIĆ

Hrvatica vodila utemeljiteljsku sjednicu crnogorskog parlamenta

23.04.2009 u 21:08

Bionic
Reading

Hrvatica Ljerka Dragičević iz Hrvatske građanske inicijative(HGI) vodila je u četvrtak prvu konstitutivnu sjednicu crnogorskog parlamenta

Ljerka Dragićević predsjedala je utemeljiteljskom sjednicom jer je najstarija zastupnica u novom sustavu crnogorske Skupštine. Njezin HGI zajedno s Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom(SDP) i Bošnjačkom strankom (BS) tvori vladajuću koaliciju koja je na izborima 29. ožujka osvojila natpolovičnu većinu u parlamentu.

Na sjednici nisu izabrani predsjednik i potrpredsjednici, kao ni ostala skupštinska tijela, iako je to bilo predviđeno prihvaćenim dnevnim redom. Pošto je državno izborno povjerenstvo izvijestilo o rezultatima izbora i potvrdilo mandate, Dragičević je najavila stanku, nakon koje se zastupnici nisu vratili na svoja mjesta.  Sjednica je prekinuta i nije objašnjeno kad se nastavlja.

Kako se moglo čuti u zastupničkim klubovima, stranke vladajuće koalicije očito se još nisu dogovorile tko će biti predsjednik i potpredsjednici parlamenta. Do početka zasjedanja u parlamentu se očekivalo da neće biti većih promjena u usporedbi s dosadašnjim sastavom parlamentarnih tijela, odnosno da će dosadašnji predsjednik Ranko Krivokapić, čelnik SDP-a, i dalje voditi Skupštinu te da će jedan od potpredsjednika biti iz oporbe. Podgorički su mediji međutim objavili da među članicama vladajuće koalicije postoji prijepor glede izbora Rifata Rastodera, također člana SDP-a, za potpredsjednika parlamenta, odnosno da toj stranci ne mogu pripasti obje dužnosti.

Novi skupštinski saziv ima 81 zastupnika. Na temelju rezultata izbora održanih 29. ožujka koalicija 'Europska Crna Gora', u kojoj su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa, imat će 48 od ukupno 81 zastupnika u novom sazivu. Dok je izvođena crnogorska himna, u plenarnoj dvorani nisu bili nazočni zastupnici Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokracije.