NIŠTA OD IZRUČENJA?

Hrvat osuđen u Slovačkoj zbog otmice političara vjeruje u zastaru

03.01.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Među hrvatskim državljanima što su se nakon uhićenja temeljem europskog uhidbenog naloga prvog dana 2014. usprotivili izručenju je i Željko Mitrić kojega je Slovačka u odsutnosti osudila na dvije godine zatvora zbog otmice tamošnjeg parlamentarnog zastupnika prije 20 godina

Mitrić stoga tvrdi da je u njegovu slučaju nastupila zastara, a njegov odvjetnik Ivan Stanić najavio je žalbu na odluku o određivanju istražnog zatvora, ali i na izručenje Slovačkoj.

Zastaru u ovom slučaju, prema pisanju medija, utvrdilo je i slovensko pravosuđe još 2011. kada je Mitrić uhićen na graničnom prijelazu Dobova temeljem istog uhidbenog naloga pa je pušten jer je zaključeno da se kazna zbog zastare više ne može izvršiti.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o Mitrićevu će istražnom zatvoru, u kojem bi po prvoj sudačkoj odluci trebao biti do izručenja, raspravljati najvjerojatnije početkom idućeg tjedna, a potom slijedi i odluka o njegovu neslaganju s izručenjem.

Mediji tvrde da je Mitrić 1993. u Bratislavi s još jednim suučesnikom oteo slovačkog parlamentarca Jozefa Matulu i automobilom ga odvezao na nepoznatu lokaciju. U organizaciji otmice navodno je sudjelovalo još nekoliko osoba, no primopredaja otkupnine od milijun kruna nikada nije realizirana jer je Matula u međuvremenu pobjegao.

I Mitrić je potom pobjegao iz Slovačke, ali je u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora, nakon čega je za njih raspisan europski uhidbeni nalog. No, i u Slovačkoj je za izvršenje zatvorske kazne u tom slučaju nastupila zastara pa ga ni Slovenci nisu željeli izručiti.