PARALELNI SUSTAV

HRT plaća dvije šefice financija?

08.07.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Ima li HRT dvije osobe zaposlene na istom radnom mjestu ili, preciznije, jesu li Nataša Drempetić i Gordana Grandov istovremeno rukovoditeljice RJ financije i računovodstvo HRT-a?

O tome bi se danas trebao očitovati i Nadzorni odbor HRT-a sazvan za 13 sati. Osim o slučaju Grandov, NO će raspravljati o Planu restrukturiranja koji bi trebao ići na Vladu, ali i o posljednjim potezima Gorana Radmana, glavnog ravnatelja, zbog kojih će tražiti da se u Saboru pokrene njegovo razrješenje.

Tportal.hr je u posjedu dopisa što ga je odvjetnički ured Gajski, koji zastupa Grandov, uputio HRT-u, NO-u i Povjerenstvu za mobing, a iz kojeg proizlazi da s Grandov nikada nije raskinut ugovor o radu i nije imenovana v.d.-om rukovoditeljice, a istovremeno je raspisan natječaj za to radno mjesto i na njega je imenovana Drempetić.

Podsjetimo, Radman je odlučio napraviti novi ustroj kuće i sistematizaciju radnih mjesta. Prema njemu, dojučerašnja RJ financije, računovodstvo, plan i analiza, koju je vodila Grandov, postala je RJ računovodstvo i financije.

Iako je ime RJ promijenjeno, odvjetnik tvrdi da je ona identična po svom opisu i organizacijskoj shemi kako je bilo i prije, iz čega proizlazi da sada isti posao obavljaju dvije osobe – Drempetić i Grandov

Premda je Drempetić imenovana na mjesto šefice, neslužbeno s HRT-a doznajemo da je i Grandov još uvijek na istom mjestu.

Nadalje, u dopisu Prisavlju odvjetnici navode da su problemi za Grandov na HRT-u započeli onoga trenutka kada se doznalo da se javila na natječaj za ravnateljicu Poslovanja, na kojem je Radman ukazao povjerenje Borisu Sruku.

Od tada, tvrde odvjetnici, ona trpi omalovažavanja, diskriminaciju i zanemarivanje, a priložili su i njenu izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika iz koje proizlazi da joj je Sruk prijetio jer je upozoravala na nepravilnosti u radu službi pod njegovom nadležnošću.

Odvjetnici smatraju da je i natječaj kao i u slučaju Drempetić bio nezakonit jer Sruk nije ispunio tražene uvjete. Naime, kao što je tportal.hr već pisao, natječaj je između ostalog tražio deset godina radnog iskustva i pet godina organizacijskih i upravljačkih pozicija.

Sruk u radnoj knjižici još nema deset godina radnog staža, ali na Prisavlju su tada tvrdili da se nije tražio staž, nego iskustvo.

Pravni zastupnici Grandov također drže da Sruk ne ispunjava ni drugi dio uvjeta te da je na upravljačkoj funkciji mogao biti tek u posljednjoj tvrtki u kojoj je radio - Medikolu - u kojoj je zaposlen u ljeto 2008. godine.

Zbog svega toga odvjetnici su se odlučili obratiti NO-u od kojeg traže da sjednicu otvori za javnost i dopusti da na njoj prisustvuju Grandov i njen odvjetnik, ali i da od Radmana zatraže poništenje odluke o imenovanju Drempetić i Sruka.