RAZBACIVANJE DRŽAVNIM NOVCEM

HP platila domjenak 200.000 kuna iako se član Uprave bunio

11.12.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Fimi media je tvrtki Autocesta Rijeka Zagreb (ARZ) predlagala koga da zove na pozivne natječaje, a događalo se i da ARZ raspiše javnu nabavu za jednu vrstu usluge, a da se za nju isporučuje nešto sasvim drugo, za što je trebala biti provedena druga vrsta postupka', kazala je Branka Vine, bivša predstojnica ureda Uprave ARZ-a na suđenju Ivi Sanaderu i drugima u slučaju Fimi media

Vine je navela kako su u periodu od 2007. godine do 2009. godine, kada se poslovalo s Fimi medijom, predsjednici Uprave bili Jurica Prskalo i Zlatko Korpar i da su oni bili ključni ljudi za sklapanje poslova.

Prema njenom svjedočenju, ARZ je preko Fimi medije trebao poboljšati sliku o sebi jer su na autocesti imali dosta nesreća sa smrtnim posljedicama.

Fimi media je bila zadužena za izradu promo filmova i promidžbu u elektronskim medijima.

No događalo se, kazala je, da se nabava raspiše za jednu vrstu usluge, a da se uz nju isporučivalo i nešto drugo, za što je morala biti raspisana druga vrsta natječaja. Iako je dolazilo i nešto što se na natječaju nije tražilo, cijena je ostajala u okviru dogovorenog.

Tako su se uz nabavu emitiranja promidžbe u elektronskim medijima i promo filmova naručivali domjenci i izrade dodatnih promo materijala, za što je trebao biti raspisan drugi natječaj.

Dodala je kako je sve što je naručeno od Fimi medije i napravljeno te da je ARZ bio zadovoljan obavljenim poslom.

Klaudija Čović, bivša voditeljica platnog prometa Hrvatske pošte, navela je kako je 2006. godine ta tvrtka trebala platiti božićni domjenak u visini 200.000 kuna, zbog čega se pobunio član Uprave za financije, uz obrazloženje da je to preskupo i da su godinu ranije platili domjenak 40.000 kuna.

No unatoč njegovu protivljenju skuplji domjenak je plaćen, a ona nije znala reći tko je donio odluku o tome. U 2008. godini dobila je otkaz, ali je navela kako je doznala da je u 2009. godini Hrvatska pošta imala posao s Fimi medijom težak 5,7 milijuna kuna.

Podsjetimo, u aferi Fimi media optuženi su Ivo Sanader, Ratko Maček, Mladen Barišić, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, HDZ i Fimi media. USKOK ih tereti da su iz proračuna izvukli 70 milijuna kuna za 'crni fond' HDZ-a.