OBUHVAĆEN I SANADER

Holub završava istragu o Hypu

14.11.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Povjerenstvo koruškog parlamenta u vezi Hypo-afere, kojim je predsjedao zastupnik Zelenih Rolf Holub, do kraja mjeseca bi trebalo predstaviti rezultate svojeg višemjesečnog istraživanja, odnosno zaključni izvještaj o političkoj odgovornosti za propast Hypo Alpe Adria banke

Iako se činilo da će istrage o propasti Hypo banke trajati zauvijek, bar se jedna od njih može pohvaliti da je došla do kakvog-takvog kraja. Istražno povjerenstvo pokrajinskog parlamenta Koruške, kojim predsjeda Rolf Holub, 24. listopada je završilo s 'ispitivanjem svjedoka i s time povezanim istraživanjima', kako je tportalu potvrdio Fabian Rauber, glasnogovornik Zelenih u koruškom parlamentu.

'Trenutačno se radi na sastavljanju finalnog izvještaja o Hypo-aferi te definiranju političke odgovornosti za istu. Plan je do kraja studenog predstaviti izvještaj svim frakcijama u parlamentu, s kojima ćemo onda pregovarati o zajedničkom zaključku', objašnjava Rauber proceduru. Inače, poznavajući lokalne austrijske političare, ali i medije, nije mala šansa da u tom procesu izvještaj iscuri u javnost. U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti u čijem se smjeru upire prstom kad je riječ o političkim moćnicima koji su pomagali razvoj Hypo banke, ali i profitirali od njega.

Također, Zeleni nisu zadovoljni ni radom klagenfurtskog Državnog odvjetništva kada je riječ o kriminalnoj odgovornosti za aferu Hypo. Austrijski mediji javljaju da je pravni stručnjak Zelenih Albert Steinhauser podigao prijave protiv za aferu Hypo odgovornih državnih odvjetnika, jer smatra da nisu optužili sve krivce za propast te banke. Steinhauser naročito izdvaja dvojicu bivših članova Nadzornog odbora Hypo banke Othmara Ederera i Karl-Heinza Mosera, koje smatra krivima za lažiranje bankovne bilance.

Dvojica prozvanih oduvijek inzistiraju na svojoj nevinosti, dok je glavni tužitelj u klagenfurtskom Državnom odvjetništvu Gottfried Kranz izjavio da ga 'ta prijava ne brine'.

Bilo kako bilo, na proljeće započinje treće suđenje u aferi Hypo. Ovoga puta će optuženičku klupu dijeliti bivši Hypo-moćnici Wolfgang Kulterer, Guenter Striedinger, porezni savjetnik Hermann Gabriel i odvjetnik Gerhard Kucher, svi zajedno optuženi da su Hypo banku oštetili za 5 i pol milijuna eura. Spis optužnice ima nevjerojatnih 22 tisuće stranica, dok će optuženoj četvorci suditi iskusna sutkinja Sabine Roßmann