korupcija

Holivudski mogul svjedočio u slučaju Netanyahu za nezakonito primanje dara

25.06.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Holivudski mogul Arnon Milchan započeo je svoje svjedočenje na suđenju za korupciju izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u nedjelju, pri čemu je njegovo svjedočene iz engleskog ljetovališta Brightona emitirano uživo u jeruzalemskoj sudnici

Suđenje se održava u Jeruzalemu, ali se Milchanovo svjedočenje na zahtjev tužiteljstva odvijalo u Brightonu, koji je blizu mjesta gdje se 78-godišnjak trenutno nalazi.

Očekuje se da će svjedočenje trajati nekoliko dana.

Tužitelji tvrde da je Netanyahu nezakonito primio darove u vrijednosti od gotovo 700.000 šekela (oko 177 tisuća eura) od Milchana i od australskog milijardera, a u optužnici je taj postupak opisan kao "linija opskrbe" šampanjcem i cigarama.

Premijer je zanijekao bilo kakvu krivnju po toj i još dvije točke optužnice u istom procesu.

Netanyahua se optužuje da je pomogao Milchanovim poslovnim interesima te oko statusa njegove vize za SAD.

Premijer je rekao da je darivanje među prijateljima normalno, a svoje suđenje nazvao je političkim lovom na vještice.

Milchan je natuknuo da njihov odnos odlikuju i patriotski temelji.

"Ne mogu vam reći koliko smo stvari Bibi (Netanyahuov nadimak) i ja učinili u tajnosti za zemlju", rekao je u svom svjedočenju.

Kada je premijer stigao u jeruzalemsku sudnicu, Milchan mu je kazao: "Shalom, Bibi!".

Istrage protiv Netanyahua, sada u rekordnom šestom premijerskom mandatu, počele su 2016. i pokrenule su godine političkih previranja u Izraelu.

Nakon više izbora bez pobjednika i 18 mjeseci u opoziciji, Netanyahu se vratio na vlast u prosincu na čelu vlade koju se opisuje kao najdesniju u povijesti Izraela.

Netanyahu je zanijekao bilo kakvu vezu između svog suđenja i reformi pravosudnog sustava koje traži njegova koalicija, a koje su izazvale snažno protivljenje oporbe.

Optužen je za podmićivanje, prijevaru i zlouporabu položaja zbog navodnog davanja regulatornih usluga poslovnim ljudima u zamjenu za pozitivno medijsko praćenje.