OLIGARH U BIJEGU

Hodorkovski na tjeralici zbog ubojstva gradonačelnika naftne prijestolnice

23.12.2015 u 12:48

Bionic
Reading

Bivši vlasnik ruske naftne kompanije Yukos Mihail Hodorkovski uhićen je u odsutnosti te je za njim raspisana međunarodna tjeralica zbog optužbe da je 1998. organizirao ubojstvo Vladimira Petuhova, gradonačelnika sibirskog grada Neftejuganska, u čijoj se blizini nalaze naftni izvori, te njegovog tjelohranitelja Vjačeslava Kokoškina, izvijestio je jutros glasnogovornik ruskog istražnog odbora Vladimir Markin

Pored toga, ovog ruskog oligarha i oštrog kritičara Vladimira Putina optužuje se za pokušaj ubojstva Jevgenija Ribina, čelnika kompanije East Petroleum Handelsgez, glavnog konkurenta Yukosu. Tom prilikom ubijen je Ribinov tjelohranitelj, ranjena su još dva njegova pratitelja, a sama meta napada je preživjela.

Hodorkovski, nekada najbogatiji čovjek Rusije, uhićen je 2003. zbog gospodarskog kriminala i izbjegavanja plaćanja poreza, a iz zatvora je izašao nakon deset godina. I dalje tvrdi da je optužnica bila izmišljena kako bi ga se kaznilo za financiranje političke oporbe Putinu. Većinu vremena sada provodi u Londonu, a prema pretpostavkama ruskih istražitelja, trenutno se nalazi u Švicarskoj. Putin pak tvrdi da je Hodorkovski najobičniji lopov.

Naftni oligarh se oglasio putem svojeg profila na Twitteru, na kojem je napisao kako su optužbe iskonstruirane te kako se radi o osveti zbog kritiziranja Vladimira Putina. 'Ponavlja se 2003. Putin potaje predvidljiv', zaključio je Hodorkovski na svojem profilu.