VEČERAS ODLUKA

Hoće li u UN-u napokon proći rezolucija o prekidu vatre u Gazi? Amerikanci i dalje prijete vetom

19.12.2023 u 21:47

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a i dalje u utorak pokušava pronaći kompromis uoči očekivanog glasanja o novoj rezoluciji čija najnovija verzija poziva na "suspenziju" neprijateljstava u Gazi kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći.

Manje od dva tjedna nakon američkog veta na raniju rezoluciju, glasanje je više puta odgođeno od ponedjeljka i sada je predviđeno za utorak navečer po lokalnom vremenu.

Sjedinjene Države su 8. prosinca, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, blokirale usvajanje rezolucije kojom se pozivalo na "trenutni humanitarni prekid vatre" u Pojasu Gaze gdje izraelska vojska nastavlja svoje smrtonosne udare u znak odmazde za krvave zločine Hamasa 7. listopada.

Uz ogromnu potporu Opće skupštine koja je prošli tjedan usvojila isti neobvezujući tekst, Ujedinjeni Arapski Emirati predložili su Vijeću novi projekt s neizvjesnim ishodom.

Dok je prva verzija pozivala na "hitan i trajni prekid neprijateljstava", novi tekst je manje izravan i poziva na "hitnu suspenziju neprijateljstava kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup", te na "hitne mjere prema trajnom prekidu neprijateljstava".

Dok se Izrael i njegov američki saveznik protive terminu "prekid vatre", kvalifikacija mogućeg prekida rata - "stanka", "primirje", "humanitarni prekid vatre" - u srcu su podjela Vijeća više od dva mjeseca.

"Pregovori su kompleksni, ali se nadamo da će Vijeće danas govoriti jednim glasom", rekla je ambasadorica Emirata Lana Zaki Nusseibeh.