Premijer prelomio

Plenković odbio ostavku Žalac: Izvadit će novu vozačku, platila je kaznu, to je prekršaj

11.03.2019 u 14:03

Bionic
Reading

'Ministrica je platila kaznu i ona će izvaditi novu vozačku dozvolu. Razgovarali smo više puta tijekom subote i jutros je ponudila mandat na raspolaganje, prepustila je odluku meni. Po načelu razmjernosti, ovo se moglo dogoditi i nekome drugome', rekao je premijer Andrej Plenković, komentirajući slučaj ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac, nakon što je ona ustvrdila da mu je još u subotu, nakon prometne nesreće koju je prouzročila bez važeće vozačke dozvole, te još jednom jutros, ponudila mandat na raspolaganje

Premijer Plenković izrazio je žaljenje zbog toga što se dogodila prometna nesreća u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac i poručio da je najvažnije da je djevojčica koju je ministrica udarila autom dobro te da neće imati nikakvih posljedica.

'Najvažnije je da će se djevojčica dobro oporaviti. Što se tiče vozačke dozvole koja nije bila produljena, to je propust, svojevrsni nemar, to je prekršaj, a ne kazneno djelo. Ministrica je platila kaznu i ona će izvaditi novu vozačku dozvolu. Kao što znate, vozačke su nekad trajale do 65. godine', kazao je premijer.

S ministricom je bio u kontaktu 30 minuta nakon nesreće u subotu ujutro i od tada u više navrata, sve do jutros, kada je došla do njega i ponudila mandat na raspolaganje.

  • +4
Gabrijela Žalac na tiskovnoj konferenciji Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Prepustila je odluku meni, spremna je prestati biti ministrica, međutim ja sam razmišljao o ovome od subote i jučer i danas te smatram da se po načelu razmjernosti ovo što se dogodilo s prometnom nesrećom u okolnostima moglo dogoditi nekome drugome. Propust s produljenjem vozačke dozvole nije vrsta propusta za koji bih ja od nje tražio da podnese ostavku', rekao je Plenković.

Odgovorio je da to što ministrica nije obnovila vozačku dozvolu ne znači da to trebaju raditi i drugi građani. 'Banalizirate, kolega Krešiću', rekao je premijer novinaru N1 te mu je postavio nekoliko konkretnih pitanja.

Upitan je li utjecao na ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, s obzirom na to da mediji tijekom vikenda nisu mogli dobiti informaciju o tome kad je ministrici istekla vozačka dozvola, Plenković je odgovorio kratko: 'Ne.'

Žalac: Ponudila sam ostavku u subotu; Izvor iz Vlade: O ostavci se nije razgovaralo

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u ponedjeljak se konačno obratila javnosti povodom prometne nesreće u kojoj je osobnim vozilom naletjela na 10-godišnju djevojčicu u subotu u Vinkovcima, pri čemu je upravljala vozilom bez važeće vozačke dozvole.

Drhtavim glasom i suznih očiju izrazila je žaljenje zbog nesreće, ispričala se hrvatskim građanima i rekla da izjavu nije mogla dati ranije zbog toga što je bila u šoku. Tvrdi da je premijeru Plenkoviću još u subotu, za vrijeme policijskog postupanja, u telefonskom razgovoru dala mandat na raspolaganje, a isto je učinila i jutros. Međutim, iz Banskih dvora su u subotu, odmah nakon spoznaje da je ministrica prouzročila nesreću bez važeće vozačke dozvole, medijima poručili da ministrica 'nije podnijela ostavku niti se u Vladi o tome razgovaralo'. To znači da ili ministrica Žalac, ili neimenovani izvor medija iz Vlade, ne govori istinu.

'Jako sam potresena. To što se meni dogodilo u subotu ne bih željela da se ikome dogodi. Krenula sam u trgovinu kada mi je pred auto istrčala djevojčica. Udarila sam je, na licu mjesta sam joj pomogla koliko sam mogla, pozvali smo hitnu i policiju i prevezena je u vinkovačku bolnicu, a iz nje u KBC Osijek', rekla je vidno uzrujana i uplakana Gabrijela Žalac novinarima u svom ministarstvu.

Dozvola joj istekla 9. lipnja 2016.

Za vozačku dozvolu je rekla kako nije ni znala da joj je istekla te priznala kako je to ne opravdava. 'To me uopće ne opravdava. Tu je moja dozvola koja je istekla 9. lipnja 2016.', pokazivala je Žalac vozačku, dodajući kako je 'nosi ovako, ne znajući da je istekla'.

>>>Gabrijela Žalac suznih očiju: Vozačka mi je istekla 2016. Premijeru sam odmah ponudila ostavku

Dozvola joj je, kako je rekla, izdana 2006. te je mislila kako vrijedi do nekog trenutka kada treba ići na nekakav pregled.

'Meni je samo drago da je djevojčica dobro i da se dobro oporavlja te da će sve s njom biti u redu i to mi je najvažnije', ponovila je Žalac više puta.

  • +5
Gabrijela Žalac Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Premijeru Plenkoviću je, naglasila je, odmah u subotu, kada se nesreća dogodila, ponudila svoju ostavku. 'I jutros sam s premijerom razgovarala o tome i ponudila mu mandat na raspolaganje', rekla je Žalac.

'Ponudila sam ostavku iz moralnih i svih drugih razloga', rekla je Žalac, dodajući kako priznaje apsolutno sve što se dogodilo toga dana.

>>>Stručnjaci o prometnoj nesreći ministrice Žalac: Nemar te niz teških i najtežih prometnih prekršaja

Pojašnjavala je da ne vozi auto otkada je u Zagrebu jer je vozi vozač, a vikendom, kad je kod kuće, u Vinkovcima, vozi 'kad skoči nešto obaviti'. Ispričala se i hrvatskoj javnosti rekavši kako je vozila bez dozvole iz neznanja, što je, ponovila je, ne opravdava.

Može li zbog šoka obnašati ministarsku dužnost

Nakon što je više puta spomenula šok koji je doživjela novinari su je pitali može li ona u takvom stanju uopće obavljati svoju ministarsku dužnost.

'Sigurno da mogu, ali kada malo dođem sebi i kad se sve ovo što se događa već dva dana na neki način smiri. Meni je najvažnije da je moja susjeda, curica, dobro', poručila je.

Žalac je u subotu ujutro, vozeći svoj osobni automobil Peugeot 308, naletjela na 10-godišnju djevojčicu. Kasnije se ustanovilo da je automobilom upravljala bez važeće vozačke dozvole.

Nesreća se dogodila u Ulici Ćirila i Metoda, nakon što je djevojčica neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza.

Dijete je najprije prevezeno u bolnicu u Vinkovcima, no zbog težine ozljeda - prijeloma desne potkoljenice - prevezena je u KBC Osijek, a ministrica ju je u subotu navečer i posjetila.

Iz Vlade su nakon nesreće poručivali kako ne vide nikakvu političku odgovornost ministrice zbog prometne nesreće i da se takva nesreća mogla dogoditi svakome.

Javnost i oporba pokrenuli su pitanje njezine odgovornosti ponajprije stoga što je vozilom upravljala bez važeće vozačke dozvole.