SVIJET U SEDAM DANA

Hoće li na plažama Saudijske Arabije ženama iz kupaćih viriti samo trepavice?

06.08.2017 u 14:40

Bionic
Reading

Tesla kreće u masovnu proizvodnju M3, automobila na električni pogon. Jesu li mogući sendviči od električne struje i CO2? Zašto je u klaonici Afganistana ove godine ubijeno 1.700 civila? Što će biti sa škotskim whiskeyjem? Saudijska Arabija najavljuje izgradnju stotina kilometara obale Crvenog mora i procvat turizma. O zanimljivostima iz svijeta čitajte u pregledu tjedna Davorke Grenac

Onaj famozni Tesla M3 automobil na električni pogon nije više samo simbol vozila koje pokreće čista energija. Od prošloga tjedna ambicija vizionara Elona Muska postala je stvarnost, kada je Tesla na masovnoj svečanosti pred kalifornijskom tvornicom Fremont prvim kupcima isporučio prvih 30 komada M3 EVs. Do kraja sljedeće godine Musk je obećao proizvesti pola milijuna električnih vozila, od kojih je 400.000 modela M3 po cijeni od 35.000 dolara. Vozilo je opremljeno s osam kamera, 12 ultrazvučnih senzora i radarom za samostalnu vožnju ako ili kada za nju stigne softver.

'Iskreno rečeno, bit će to pakleni proizvodni tempo', priznaje poslovni magnat, investitor i pronalazač Elon Musk. Iako nije službeno najavljeno, 47-godišnji Musk namjerava napustiti 'dosadnu' dužnost predsjednika uprave Tesle kako bi bolje iskoristio vizionarske talente.

Što na to kažu Britanci? Nakon Nizozemske, Norveške, Indije i Francuske, Velika Britanija obvezala se nakon 2040. prodavati samo električna vozila. Norvežani to namjeravaju od 2025, a Indijci od 2030. Kina je još 2016. registrirala 350.000 električkih vozila (SAD 160.000), izgradila je 150.000 stanica za napajanje, a do kraja ove godine bit će ih 100.000 više, u SAD-u samo novih 16.000. Nakon Trumpova povlačenja iz Pariškog sporazuma, Kinezi očito žele biti predvodnici u zaustavljanju globalnog zatopljenja.

Koliko nam treba novca godišnje da Zemlju zamusanu pohlepom i civilizacijskim rastom dovedemo u ekološki uređenu arkadiju prije industrijske revolucije? Najnovije istraživanje grupe stručnjaka za znanost o okolišu na čelu s Jamesom Hansenom, profesorom Sveučilišta Columbia i bivšim voditeljem NASA-ina Goddardovog instituta za svemirske studije, procjenjuje da će – u slučaju da svijet do daljnjega odgodi smanjenje emisije ugljičnog dioksida - 80 sljedećih godina sve zemlje svijeta godišnje morati trošiti 6,7 tisuća milijardi dolara za uklanjanje negativnih posljedica. Usporedbe radi, zbrojeni godišnji izdaci svih zemalja svijeta na obranu iznose dvije tisuće milijardi dolara, pa je 'rat oružjem prilično skromna avantura u odnosu na rat protiv klimatskih promjena', kaže Hansen.

Ukratko: količina stakleničkog plina ugljikova dioksida u atmosferi premašila je kritičkih 400 dijelova na milijun (ppm) u odnosu na 280 prije industrijske revolucije, najviše zbog korištenja fosilnih goriva, pa ako ne krenemo u ozbiljnu akciju, do 2100. razina će narasti na 500, a predviđanja će izgledati kao prava distopija – razina mora viša nekoliko metara, otopljeni Grenland, nemoguć život u tropima. Kada bismo emisiju smanjivali samo šest posto godišnje – ambiciozan, ali izvediv plan Pariškog sporazuma – razina se još uvijek ne bi spustila na 350 podnošljivih ppm-a. U atmosferu je naprosto otišlo suviše CO2, no disali bismo na škrge, ali bismo ipak disali, zaključuje James Hansen. Znamo, znamo, ništa nova, no nemojte reći da niste znali.

Daleko je od nas, ali ipak: uslijed divljačkih temperatura u južnom dijelu Indije, saveznu indijsku državu Tamil Nadu pogodila je jedna od najgorih suša u povijesti, zbog čega je mnogo farmera bez nade završilo samoubojstvom.

Ipak, jednoga dana ugljični dioksid možda će nas prehranjivati! Tko zna što bi na to rekao Tesla, no neobično otkriće stiže iz Finske. Riječ je o proizvodnji hrane uz pomoć dobitne kombinacije - električne energije (iz obnovljivih izvora) plus CO2 uz malu pomoć bioreaktora veličine šalice kapučina, malo vode i nutrijenata poput fosfora, a rezultat su jeftine hranjive tvari koje možete dobiti  bilo gdje na Zemlji, prašak s 50 posto proteina, 25 posto ugljikohidrata, te nešto masnoće i nukleinske kiseline, objašnjava znanstvenik Juha-Pekka Pitkänenna iz Tehničkog istraživačkog centra Finske u suradnji s Tehnološkim sveučilištem Lappeenranta. Razvije li se tehnologija, mogla bi se koristiti u kućnoj proizvodnji bjelančevina ili kao proizvodni pogon u pustinji koji bi mogao ublažiti problem gladi.

Dakako, ono što je dobila grupa finskih stručnjaka teško bi se nazvalo lazanjom ili sendvičem, ali to je početak nečega novoga, tvrde oni, jer bi ovakvo istraživanje moglo otvoriti put prema proizvodnji jeftine hrane za gladnu populaciju bez masovnog korištenja zemljišta. Inače, organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu procjenjuje da 795 milijuna, svaka deveta osoba pati od kronične pothranjenosti, ali istraživanje finskih stručnjaka također podrazumijeva mogućnosti dobijanja proteina za stočnu ishranu, stoji u priopćenju za javnost njihova istraživačkog tima. Žitaricama koje koristi samo američka stočarska industrija može se nahraniti 800 milijuna ljudi, tvrde na sveučilištu Cornell, a stočna industrija je također najveći potrošač vodenih resursa u SAD-u.

Vesela vijest iz Buckinghamske palače. Kraljica Majka, Elizabeta II navodno konzumira četiri koktelčića dnevno, što drži vitalnom 91 godišnju damu, ali kada je riječ o onome što klizi kroz grlo, Škote zabrinjava njihov whiskey. Škotski ministar gospodarstva, Keith Brown pozvao je britansku vladu da zaštiti čuveni alkoholni brend od imitacija nakon nastupanja na snagu Brexita. EU regulacija je određivala da se samo whiskey može nazivati 'Scotch Whisky',  ali što će biti ubuduće, ne zna se, iako o 'zlatnom napitku' ovisi 20.000 do 40.000 radnih mjesta u Škotskoj.

Ovaj puta ne bismo o tragediji u klaonici zapadnog dijela Afganistana, gdje je u samoubilačkom napadu na šijitsku džamiju u gradu Heratu poginulo najmanje 29 osoba i ranjeno sedamdesetak osoba, a samo ove godine u toj turobnoj zemlji poginulo više od 1.700 civila.

Što reći o rezultatima izbora nesretne Venezuele, u kojoj je prema izvješću tvrtke Smartmatic koja od 2004. surađuje s tom zemljom u njezinom glasačkom sustavu, na izborima za venezuelsku Ustavotvornu skupštinu namješteno najmanje milijuna glasova, ubijeno dvoje glasača, a stotine pripadnika vojnih postrojbi izašlo na ulice da čuva red, EU ne priznaje rezultate izbora, a SAD ionako gladnoj Venezueli uvodi sankcije?  

Što reći na 'demokratski' izazov prve dame Zimbabvea, Grace Marufu, supruge predsjednika, 93-godišnjeg Roberta Mugabea, vladara bivše britanske kolonije od 1980., da dama naslijedi muža jer, eto, nema smisla da zemljom vlada neki drugi član stranke ZANU-PF. Budući da bi njezin muž do kraja još jednog mandata ipak bio 99-godišnji čičica, bilo bi to malo previše, a red je da vlast ostane u familiji.

P.S. Saudijska Arabija najavljuje izgradnju stotine kilometara obale Crvenog mora za globalno turističko odredište. Sunce, pješčane plaže, kokteli, preplanula koža i sve što uz to ide. Nije loše kada jednoga dana ponestane nafte. Pitanje je samo u kojoj će vrsti kupaćih kostima posjetitelji(ce) uživati u bezalkoholnim koktelima. Hoće li se pretvoriti u azijatsko Zrće?