NAPETOSTI NE JENJAVAJU

Hoće li Kim ispaliti raketu za rođendan Velikog vođe?

15.04.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja proslavila je u ponedjeljak 101. rođendan svog osnivača Kim Il-sunga festivalom cvijeća, a napetosti na poluotoku i dalje ne popuštaju dok Južna Koreja upozorava da bi opstanak Sjeverne mogao biti doveden u pitanje ako ne bude promjena i razvoja. BBC piše kako postoji rastuća zabrinutost da bi Pjongjang mogao provesti raketni test upravo u naredna 24 sata

Sjeverna Koreja već tjednima prijeti da će napasti SAD, Južnu Koreju i Japan nakon što su joj nametnute nove snakcije kao odgovor na njezin posljednji nuklearni pokus u veljači.

SAD je ponudio razgovore, ali pod uvjetom da Sjeverna Koreja odustane od svojih nuklearnih ambicija. Sjeverna Koreja smatra svoje nuklearno oružje 'dragocjenim mačem' i rekla je da ne namjerava nikada od njega odustati.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je na oprezu zbog mogućeg lansiranja sjevernokorejske rakete na Dan sunca, datum na koji je rođen osnivač države Kim Il-sung, iako su se ta strahovanja pokazala neopravdanima budući da je taj dan prošao.

101. rođendan Kim Il-sunga


'Vojska i dalje budno prati aktivnosti sjevernokorejske vojske imajući u vidu da je ona u bilo kojem trenutku spremna na provokaciju', rekao je glasnogovornik ministarstva.

U Pjongjangu, sjevernokorejskoj prijestolnici, rođendan osnivača obilježen je festivalom cvijeća nazvanom po Kimu, djedu nepredvidljivog novog čelnika Kim Jong-una.

Za razliku od prijašnjih dana, kada su sjevernokorejski državni mediji objavljivali tirade protiv neprijatelja, uključujući prijetnje nuklearnim ratom, u ponedjeljak se nisu spominjale pripreme za sukob.

Sjeverna Koreja maratonom odala počast svojim pokojnim vođama