RAST SLOBODARSKE STRANKE

Hoće li haiderovci osvojiti Austriju?

19.04.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Najnovije ankete pokazuju da bi austrijska ekstremno desna Slobodarska stranka (FPÖ) na sljedećim izborima mogla postati najjača politička snaga u državi, a sve zahvaljujući dubokoj kadrovskoj i ideološkoj krizi nekad moćne konzervativne Narodne stranke (ÖVP). Neki austrijski mediji se pitaju je li sljedeći kancelar Haiderov nasljednik Heinz-Christian Strache?

Nakon izbornog poraza Wolfganga Schüssela 2007. godine, ništa više nije bilo isto za njegov konzervativni ÖVP. Schüsselov nasljednik Wilhelm Molterer je na čelu stranke izdržao oko godinu dana, a onda ga je, nakon još jednog izbornog poraza, naslijedio mladi i ambiciozni Josef Pröll.

Tri godine kasnije i Pröll je odustao od svoje matične stranke, koja mu je usput uništila i zdravlje, te je u predinfarktnom stanju podnio ostavku na sve funkcije. Njih nije bilo malo: vicekancelar, ministar financija, predsjednik Narodne stranke. Usput je Pröll održao i 'najbolji politički govor u svojoj karijeri', kako su to ocijenili austrijski mediji, u kojem je dijagnosticirao zastoj u tamošnjem društvu, za koji su većinom krivi političari ('bez obraza'), koji igraju na 'populizam i oportunizam'.

Novi predsjednik Narodne stranke u roku od 24 sata dogovoren je unutar moćnih stranačkih krugova, a u toj pozadinskoj – i suštinski nedemokratskoj – borbi pobijedio je aktualni ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger. Dotični je u austrijskoj politici poznat po tome što nije pretjerano poznat ni po čemu, a smatra se da ga je na mjesto predsjednika stranke doveo moćni župan Donje Austrije Erwin Pröll (inače stric odlazećeg Josefa!).

Politika ÖVP-a tako je postala stvar netransparentnih dogovora, unutar kojih se najviše nateže oko kadrovskih odluka, a više nitko nije siguran koja je politika Narodne stranke. 'Oni su malo kršćanski socijalni, malo liberalni (s time da se prefiksa 'neo' plaše kao crnog vraga), u svakom slučaju za srednju klasu i obitelj, za široku društvenu i socijalnu integraciju, da sve bude nekako građanski', tako je u komentaru bečki dnevnik Der Standard opisao ÖVP, uz optužbu da se od 1995. u toj stranci nije povela nijedna značajna ideološka diskusija.

S druge strane, jedan od onih koji igraju na populizam i oportunizam jest Heinz-Christian Strache, predsjednik ekstremno desne FPÖ, nekoć poznate kao Haiderove stranke. No čini se da će Strache dosegnuti političke visine o kojima je Haider samo mogao sanjati. Slobodarska stranka u anketama konstantno raste, pa je trenutno došla na 26 posto, samo jedan postotak ispod vladajućih socijaldemokrata. ÖVP pak konstantno gubi potporu, pa je trenutno na 23 posto, s tendencijom pada, s obzirom da od novog šefa stranke Spindeleggera nitko ne očekuje previše.

Strache, za razliku od svojih konzervativnih konkurenata iz ÖVP-a, ima odgovor na sve, a jedino čime se njegova stranka bavi jest ideologija. Protiv emigranata, muslimana, ponekad i protiv Europske unije. U razgovorima s novinarima Strache naglašava da FPÖ neće ponoviti pogrešku iz 2000, kada je unatoč boljem rezultatu kancelarsko mjesto prepušteno narodnjacima. Ukratko, Heinz-Christian Strache planira biti budući austrijski kancelar, a da se za tu poziciju održavaju direktni izbori, za njega bi glasalo 12 posto Austrijanaca. Za aktualnog kancelara, socijaldemokrata Wernera Faymanna, glasalo bi pak 22 posto, što i nije izraz prevelike narodne podrške.

U svakom slučaju, dok se ÖVP iscrpljuje u kadrovskim rošadama unutar velike koalicije te traži izgubljeni politički identitet, Strache zadovoljno sakuplja njihove razočarane glasače pod svojim okriljem.