čelnik njemačkih liberala

Hoće li financije najmoćnijeg gospodarstva u Europi krojiti Bambi? Mladima je cool, a neki ekonomisti zbog njega čupaju kosu. Tko je Christian Lindner

09.11.2021 u 06:15

Bionic
Reading

Christian Lindner, čelnik njemačkih liberala i potencijalni budući ministar financija, našao se posljednjih dana na meti brojnih kritika istaknutih ekonomista koji upozoravaju na to da njegovi agresivni stavovi predstavljaju smrtnu prijetnju euru. Kakav mu je životopis, je li uopće kvalificiran za taj posao?

Propitivanjem Lindnerova životopisa postavlja se pitanje je li uopće kvalificiran za posao ministra financija, piše Politico. Lindner predvodi Slobodne demokrate (FDP), najmanju od tri stranke koje trenutno pregovaraju o formiranju nove njemačke vlade. Čak i prije općih izbora u rujnu signalizirao je da želi preuzeti upravo ministarstvo financija.

Prije četiri godine pak odbio je ući u vlast. Tada se pregovaralo o savezu Kršćansko-demokratske unije (CDU), FDP-a i Zelenih. U samom finišu pregovora Lindner je stao pred novinare i rekao: 'Bolje je ne vladati nego loše vladati.' Sada je takva opcija u potpunosti isključena, smatraju stručnjaci.

'Lindner je sad osuđen na vlast', kazao je za DW politolog Frank Decker.

A cilja visoko.

Nakon kancelara, ministar financija najmoćnija je figura u njemačkoj politici. Na međunarodnoj sceni njemački ministar financija tradicionalno je bio sila s kojom se treba računati, zvao se on Olaf Scholz, Wolfgang Schäuble ili Peer Steinbrück. Nijedna žena još nije bila na toj funkciji.

U politici od 16. godine

Popis bivših njemačkih ministara financija od kraja Drugog svjetskog rata sačinjavaju samo snažne političke figure. Gotovo svi, uključujući bivšeg kancelara Helmuta Schmidta, imali su značajno izvršno iskustvo, kao ministri, državni premijeri ili gradonačelnici, prije nego što su se popeli na tu dužnost. Lindneru nedostaje takvo što.

Kad je započeo političku karijeru u FDP-u sa 16 godina, bio je toliko mlad da su ga stariji kolege zvali Bambi. Samo godinu kasnije postaje šef Liberalnih učenika u matičnoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (NRW). Potom je postao najmlađi zastupnik u povijesti koji je ušao u parlament NRW-a. Tada je imao 21 godinu. Paralelno s političkom karijerom Lindner je završio politologiju i postao pričuvni časnik ratnog zrakoplovstva.

  • +14
Christian Lindner Izvor: EPA / Autor: Constantin Zinn

Bez sumnje, Lindner je talentiran političar.

FDP-ov veteran i jedan od ljudi koji itekako zna kritizirati Lindnera, Gerhart Baum, o aktualnom šefu liberala, čiju je karijeru pratio od samog početka, kaže: 'On je jedan od najsposobnijih mlađih političara u Njemačkoj. Ima velik politički talent i u stanju je proniknuti i u najkompliciranija činjenična stanja.' Baum ipak dodaje da Lindner ponekad iz vida izgubi 'liberalni kompas', a kao primjer navodi: 'U pitanju je otpor prihvatu izbjeglica 2015. kancelarke Angele Merkel', piše Deutsche Welle.

Zastupnik u Bundestagu je od 2009. A te godine postao je i glavni tajnik FDP-a. Sa samo 34 godine izabran je za šefa Liberalne stranke – nakon što na izborima 2013. nije ušla u Bundestag.

Unosna sporedna karijera javnoga govornika

Lindner je proveo gotovo cijelu karijeru radeći kao lokalni političar, zastupnik ili stranački dužnosnik. Nikada nije bio gradonačelnik, premijer, ministar ili čak zamjenik ministra. Njegovo najveće postignuće promocija je svoje stranke i sebe. Nakon što je uspio podići liberale s dna u potpunosti je ovladao strankom, toliko da je to sada već postalo problem jer se ona može pretvoriti u politički projekt jednog čovjeka - svojevrstan Lindnerov šou. Zbog toga u posljednje vrijeme počinje gurati i druge ljude u prvi plan.

Lindnerovoj sveprisutnosti i percepciji FDP-a kao njegove privatne stranke pridonijelo je i sudjelovanje u talk showu na njemačkoj televiziji, u kojem je nastupao kao glavni kritičar slobodnog tržišta vlade Angele Merkel, Zelenih i svega između.

Nastupi u medijima omogućili su Lindneru - koji se kao mladi konzultant volio šepuriti uspjehom za volanom crnog Porschea - da izgradi unosnu sporednu karijeru javnog govornika. Uz zastupničku plaću, primio je više od 470.000 eura tijekom posljednjeg zastupničkog mandata za aktivnosti poput držanja govora bankama, osiguravateljima i drugim grupama, prema podacima njemačkog nadzornog tijela za transparentnost.

Njegova PR konzultantska tvrtka postigla je velik uspjeh. Isto se ne može reći za njegov drugi pothvat, Moomax, koji je suosnovao 2000. godine i bolna mu je rana. Moomax je bio softverska tvrtka koja je željela zajahati val tada brzorastuće dot.com industrije. Tvrtka je dobila gotovo dva milijuna eura poticaja od venture fonda pod kontrolom njemačke vlade, ali je kao i mnogi startupi u to vrijeme propala prije nego što je uopće krenula. Kao i svaki pametan političar koji pokušava zataškati neuspjehe, Lindner je nastojao prikazati ovu epizodu kao vrijedno iskustvo učenja.

Christian Lindner Izvor: Društvene mreže / Autor: Christian Lindner

Kad ga je suparnički političar početkom 2015. ismijao zbog Moomaxa, Lindner, koji je držao govor o važnosti 'startup kulture', razbjesnio se. 'Ne treba stigmatizirati pionire do kraja života zbog neuspjeha', odgovorio je Lindner, govoreći s podija državnog parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije. U drugim slučajevima gotovo je uživao u svom neuspjehu. Godine 2016. pozvan je da govori na događaju pod nazivom Fuck-Up Night u poslovnoj školi Sveučilišta u Frankfurtu, na kojem su mladi poduzetnici objasnili što su naučili iz svojih pogrešaka. U kratkom govoru razveselio je 1000 gledatelja svojim pričama iz rovova 'nove ekonomije' i lekcijama koje je naučio.

Ima žicu za društvene medije

FDP je, kao i Zeleni, omiljena stranka među mlađim biračima. A to ima veze i s Lindnerom. On je za mnoge mlade simbol uspjeha, simbol političara koji ima žicu za društvene medije, on im je jednostavno – cool. Itekako mu je važna i vanjština. Trenira kad god može na veslačkom ergometru kod kuće, dao si je transplantirati kosu, uvijek je moderno odjeven. Bio je oženjen novinarkom, a nakon razvoda u vezi je – s drugom novinarkom. Rijetko otkriva detalje iz privatnog života.

Jednu stvar Lindner ipak nije uspio u svim ovim godinama otkako je stranački šef – na dovoljno dobar način poticati žene. U vodstvu stranke, u Bundestagu, pa i po pitanju članstva, žene su u FDP-u drastično podzastupljene, pogotovo kad se vidi kakva je situacija kod Zelenih, SPD-a ili Ljevice.

Iako je FDP najpoznatiji po svojim probiznis stavovima, stranka ima konzervativan pristup kada su u pitanju državni deficit i ekspanzivna monetarna politika. Lindner je tako obećao da će ponovno aktivirati njemačku 'kočnicu duga' (tj. pravilo koje znači da nema proračunskih deficita) i zahtijevati strožu fiskalnu disciplinu u eurozoni, piše Politico.

Ekonomisti nobelovac Joseph E. Stiglitz i Adam Tooze sa Sveučilišta Columbia obrušili su se na Lindnera govoreći da je zadnje što Europi sada treba ministar financija koji je zakopan u stranačke rovove i čije su ideje tek nešto više od 'konzervativnih klišeja' iz 1990-ih.

'Karakteristika svijeta u kojem se trenutno nalazimo je, iskreno, nejasna. Svatko tko samouvjereno tvrdi da je kompetentan u ekonomskoj politici trebao bi biti sumnjiv', poručili su mu.

Lindner nije stoički podnio napad.

'Neke kritike moraju se smatrati potvrdom vlastitog stajališta jer se američki ljevičarski dužnički ekonomisti samo nadaju inflaciji', uzvratio je na Instagramu.

Politolog Decker s druge strane smatra da FDP u ministarstvu financija može najbolje dokazati svoje kompetencije po pitanju ekonomije i porezne politike.

Ako stavimo ekonomsku ideologiju na stranu, prvi Lindnerov posao u slučaju da dobije tu funkciju (njegovi vjerojatni koalicijski partneri, Socijaldemokrati i Zeleni, tek ga moraju podržati za to, barem javno) bit će dokazati da može voditi operaciju s oko 2000 državnih službenika, birokraciju koja posjeduje vlastiti um.

Doista, najbolja nada za Lindnerove osporavatelje mogla bi biti inercija njemačke duboke države, a koja će vjerojatno sa skepsom gledati na svako značajno odstupanje od politike prema Europi iz razdoblja krize.

Lindner bi također mogao paziti što želi, osobito ako se osvrne na nedavnu povijest FDP-a.

Nakon što je tadašnji stranački čelnik Guido Westerwelle doveo FDP u koaliciju 2009. godine inzistirao je na preuzimanju ministarstva vanjskih poslova iako nije imao iskustva u tom području. Westerwelle nije dobro odradio svoj posao, a na sljedećim izborima birači su pomeli pod liberalima.