capak i božinović objasnili

Hoće li certifikat za cijepljenje biti uvjet za slobodan prelazak granice? EU će pravila definirati 17. ožujka

08.03.2021 u 12:09

Bionic
Reading

O mogućem uvjetovanju prelaska granice samo za cijepljene osobe ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak na konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite u ponedjeljak je rekao kako zasad nijedna članica EU-a nije uvela prelazak granice temeljem cijepljenja iako postoje bilateralni dogovori s trećim zemljama, a i Hrvatska ima takve ponude

'Postoje bilateralni dogovori između pojedinih zemalja EU-a s trećim zemljama. I mi imamo neke ponude za bilateralne dogovore, na tome se radi u EU. Sredinom siječnja donesen je dokument koji određuje reguliranje statusa cijepljenja, ali ne u svrhu prelaska granice. Sad se razgovara i o tome. Doći će trenutak u kojem će EU uvesti pravila, no još postoje kontroverze. Primjerice, što je s prijenosom virusa onih koji su cijepljeni, koliko traje imunitet, što s cjepivima koja nisu registrirana u EU… Ide se prema tome da se prizna certifikat za prelazak granice', kazao je Capak.

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović dodao je da bi 17. ožujka Europska unija trebala izaći s nacrtom dokumenta.

'Možda će certifikat o cijepljenju biti jedinstven. O tome se razgovara već neko vrijeme. I mi ćemo kao druge članice imati svoju politiku oko prelaska hrvatske granice', kazao je Božinović.