ŠIRI SE KUKURIKU PUKOTINA

HNS se protivi i ukidanju prireza

28.11.2012 u 08:24

Bionic
Reading

Za HNS u ovom trenutku nije problematično samo uvođenje poreza na nekretnine, nego i najavljeno ukidanje prireza. To se može zaključiti iz izjava Milorada Batinića, potpredsjednika Hrvatskog sabora i člana predsjedništva HNS-a

'Porez na nekretnine, kako smo i naveli u nedavnom priopćenju, u ovom trenutku smatramo štetnim i nepotrebnim opterećenjem za građane i gospodarstvo. Usto, model koji je predložilo Ministarstvo financija neusklađen je s zakonskim odredbama o oporezivanju prihoda od najma ili zakupa nekretnina, gdje se priznaje neoporezivi dio od 30 posto zarade na ime amortizacije nekretnine', veli Batinić koji dodaje da će HNS kao dio Vlade 'i dalje sudjelovati u traženju najkvalitetnijih rješenja u pogledu porezne politike'.

Podsjećajući da je HNS još u izbornoj kampanji zastupao stav da nikako nije prihvatljivo oporezivanje nekretnine u kojoj se živi, potpredsjednik Hrvatskog sabora naglašava da se 'od toga neće odustati'.

'Svaki novi dodatni porez samo bi još više produbio gospodarsku krizu. I SDP i sam premijer Milanović bili su i prije petka više puta upoznati s time da se HNS protivi uvođenju takvoga poreza u sadašnjim okolnostima. Moram naglasiti i kako je prijedlog Ministarstva financija došao bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s koalicijskim partnerima, što su potvrdile i ostale dvije stranke u koaliciji, IDS te HSU', upozorava potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Za Batinića, koji je i gradonačelnik grada Ivanca, dvojbeno je i ukidanje prireza, što bi se, prema najavama ministra financija Slavka Linića, trebalo dogoditi nakon uvođenja poreza na nekretnine.

'Problematična je najava zamjena prireza takvim novim porezom jer je to u suprotnosti s politikama decentralizacije koje smo zastupali tijekom kampanje. Naime, tako bi došlo do situacije u kojoj bi se lokalnoj samoupravi jedan od prihoda u kojem sada ima autonomiju zamijenio prihodom čiju vrijednost uobličuje centralna država, bez konzultacija s lokalnom samoupravom', pojašnjava Batinić.