SDP O KOALICIJI U ZAGREBU

'HNS nas stalno kritizira, takav nam partner ne treba!'

06.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

'Ne izjasni li se SDP do konca godine o tome želi li s HNS-om u koaliciju u Zagrebu, mi ćemo na izbore izaći samostalno. Ovakvo ponašanje više nema smisla', kazao nam je jedan visokopozicionirani član HNS-a nakon što smo ga upitali hoće li se koalicija s državne razine preslikati i na lokalnu u Zagrebu

Iako posljednje ankete pokazuju da njihov kandidat Dragan Kovačević ne bi imao previše šanse (oko tri posto), narodnjaci napominju da će s njim izaći iz principa jer igra mačke i miša sa SDP-om ne vodi nikamo.

'Mi smo sve pripremili kao da samostalno izlazimo na izbore. Ako nas SDP ne želi, onda to treba reći javno, a ne da nas se zavlači. Moguće je da će do dogovora doći, ali mi ne želimo čekati zadnji čas. Ako me pitate zašto se još nismo dogovorili, odgovor je jednostavan.

Problem nije u nama, nego u činjenici da se SDP ne može sam dogovoriti oko svog kandidata, iako mislim da će to biti Bernardić jer si SDP ne može dopustiti dodatno rušenje kredibiliteta nakon što su ga i službeno predstavili kao svog čovjeka', napominje naš sugovornik.

Upitan hoće li narodnjaci podržati i nekog drugog SDP-ova kandidata ako ta stranka odluči zamijeniti Bernardića, HNS-ovac kojim smo razgovarali ističe da treba prvo vidjeti tko će to biti, ali i dodaje da je odgovor načelno pozitivan.

'Podržat ćemo Bernardića, ali i nekog drugog. Samo, oni se moraju odlučiti žele li koaliciju s nama ili ne. Vjerujem da im je nakon posljednjih anketa jasno da samo u koaliciji mogu pobijediti Bandića. Zbog njihovih unutarnjih previranja najviše gube oni sami', kazao je HNS-ovac s kojim smo razgovarali.

A posljednja anketa zbog koje se ponovo zakotrljala priča o promjeni SDP-ova kandidata iz anonimnih izvora stranke pokazala je da Milan Bandić nije daleko od toga da možda već u prvom krugu uzme novi gradonačelnički mandat. Zbog toga su se pojavile špekulacije prema kojima se kao moguće zamjene za Bernardića spominju Rajko Ostojić i Mirando Mrsić.

Dio SDP-ovaca s kojima smo pričali ističe da 'u velikim strankama uvijek ima frakcija koje bi nešto drugo'.

'Uvijek ima onih koji misle drugačije, ali Bernardić je izabran za kandidata i bili bismo neozbiljna stranka da se to sada mijenja. Što se tiče koaliranja s HNS-om, o tome će se odluka donijeti na vrijeme. Neki od nas su mišljenja da nam stranka koja nas u posljednje dvije, tri godine otvoreno kritizira ne treba kao partner. No to su pojedinačni stavovi nekih naših članova, a odluku o tome stranka tek treba donijeti', istaknuo je visokopozicionirani SDP-ovac želeći ostati anoniman.

I dok podmetanja i puštanje balona traju, poene uredno skuplja Bandić koji otkad je izašao iz stranke sa SDP-om stalno igra u njihovu šesnaestercu ne dopuštajući im da dišu, a u javnosti uspijeva ostaviti dojam žrtve. Novi mandat za sada mu se smiješi, samo ako se u predizbornu bitku ne uključi Državno odvjetništvo…