'žrtvovanje neovisnosti'

HND i SNH pokreću akciju 'Lokalni mediji građanima, ne šerifima'

27.04.2021 u 11:56

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) uoči lokalnih izbora pokreću akciju “Lokalni mediji građanima, ne šerifima” kojom žele upozoriti na probleme lokalnih medija i nužnost novih modela njihova funkcioniranja i financiranja

”Na večerama se odlučuje o kome i čemu će se pisati, a o kome ili čemu neće. Tamo se odlučuje i o sudbinama nas novinara, a po naredbi tih šerifa, novinare se miče s neke bitne teme, miče ih se s rubrike, a na koncu, dijele se i otkazi”, ističu u HND i SNH. Dodaju i kako je to samo jedno od zabrinjavajućih iskustava novinara i novinarki koji rade u lokalnim medijima, a koje će objavljivati tijekom svoje akcije.

Napominju da su u akciju uključeni novinarke i novinari iz lokalnih medija koji će u svojim medijima održati javnu raspravu o problemima, ali i mogućim novim modelima funkcioniranja i financiranja lokalnih medija. Rasprave će se moći pratiti na društvenim mrežama SNH i HND-a.

“Dobro znamo da su lokalni mediji danas uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave i to najčešće u sasvim netransparentnim 'oglašivačkim' transakcijama, što često rezultira žrtvovanjem neovisnosti. Postoji li izlaz? I to ćemo pokušati saznati u kampanji, anketirajući kandidate na predstojećim lokalnim izborima te tražeći odgovore na pitanja o transparentnom i neovisnom funkcioniranju lokalnih medija”, ističu u novinarskim strukovnim organizacijama.

Na kraju kampanje HND i SNH organizirat će središnji panel u Novinarskom domu u Zagrebu, na kojem najavljuju razgovor s medijskim stručnjacima o provedenim debatama i odgovorima političkih stranaka, a voditelji lokalnih debata uključit će se na događaj i izvijestiti o zaključcima rasprava održanih na njihovom mediju.