GODINAMA JE 5 DO 12

Hina: Gubici, promašeni projekti i 'hapanje pozicija'

04.06.2013 u 21:24

Bionic
Reading

Hina je krenula s restrukturiranjem nakon kojeg bi sljedeće godine trebala poslovati pozitivno, a u okviru restrukturiranja bit će podijeljeni otkazi, no ne njih 56, kako se spekuliralo u javnosti. Poručila je to na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije ravnateljica Hine Branka Valentić, potvrdivši pritom da je u planu restrukturiranja predloženo i ukidanje projekta Media monitoringa, koji je Hini mjesečno stvarao gubitak od 100 tisuća kuna

Raspravu o stanju u Hini su, djelomično i zbog anonimnog pisma koje je stiglo na adresu saborskog odbora, zatražili iz HDZ-a, no iako je to bila samo jedna od točaka dnevnog reda, uskoro se cijela rasprava pretvorila u tematsku sjednicu.

Govoreći uvodno o stanju u Hini, nova ravnateljica Branka Valentić, koja je na toj funkciji oko pola godine, rekla je kako je dolaskom na funkciju zatekla državnu agenciju s gubitkom od osam milijuna kuna, dok se 2012. taj gubitak povećao za više od milijun kuna.

'Hina s gubitkom posluje neprestano od 2009. godine, a nova je uprava osim toga zatekla i promašene projekte, poput Media monitoringa koji je mjesečno stvarao gubitak od 100 tisuća kuna, te projekta povezivanja arhivske građe Hine i Vjesnika', rekla je Valentić

Media monitoring, kazala je Valentić, u svojoj najboljoj godini donio je na godišnjoj razini zaradu od 40 tisuća kuna, dok je samo na plaće zaposlenih u Media monitoringu odlazilo 140 tisuća kuna. Jednako tako, na spajanje arhiva Hine i Vjesnika od 2007. do 2010. utrošeno je 12 milijuna kuna, a digitalizirano je samo pet posto arhivske građe, koja je na kraju završila u Kerestincu, 'gdje je bila zatvorena i nedostupna novinarima'.

'Važno je reći da je projekt Media monitoringa bio i zakonski upitan. Njegovom realizacijom, odnosno skeniranjem i prodajom skeniranih novinskih izdanja drugih izdavača, prema tužbenim su se zahtjevima kršila autorska prava, što je Hini uzrokovalo tužbu od pola milijuna kuna, te još jednu prijetnju tužbom u kojoj je procijenjena vrijednost spora mogla doslovce zatvoriti Hinu', kazala je Valentić

Osvrnula se i na anonimna pisma te 'dezinformacije i neistine' o teroru i otkazima u Hini, rekavši da one dolaze od male skupine nezadovoljnika koja se protivi promjenama jer 'žele zadržati svoje pozicije i ničim opravdane visoke plaće'.

'Istina je, naime, potpuno suprotna. Nijedan novinar ni urednik nije otišao sa svog radnog mjesta mimo svoje volje, pa čak ni članovi kolegija bivšeg glavnog urednika koji su i dalje u tom tijelu, ne uvažavajući želju novog glavnog urednika da okupi svoj tim. Apsurdnost situacije najbolje ocrtava činjenica da jedan član naslijeđenog kolegija i dalje ima veća primanja od glavnog urednika i ravnateljice kojima su zbog ušteda smanjene plaće, a drugi član kolegija ima dodatak na ugovor o radu za razvoj Hine, iako je riječ o poslovima koji uopće ne postoje', pojasnila je Valentić

Govoreći o budućim planovima, Valentić je potvrdila da će doći do otkaza, ali ne o njih 56, što je brojka kojom se spekuliralo u javnosti. Većina toga, oko 90 posto, odnosi se na ukidanje nepopunjenih radnih mjesta. 'Program zbrinjavanja predviđa manje od 56 ljudi. Većinom se radi o zaposlenicima projekta Media monitoringa, a osim toga, veći dio će u dogovoru s Ministarstvom kulture biti prebačen u neku drugu instituciju', kazala je Valentić.

Potvrdila je da je Hina raspisala natječaj za 2,9 milijuna kuna težak kredit kojim bi se trebale pokriti otpremnine i nabavka tehnike. 'Ako plan restrukturiranja bude uspješan kako smo zamislili, Hina bi od 2014. trebala poslovati pozitivno, a godišnje bi se uštedjelo 2,5 milijuna kuna', rekla je Valentić.

Da do restrukturiranja mora doći, jasno je i HDZ-ovom Jasenu Mesiću, koji je kao ministar kulture među ostalim bio zadužen za medije, pa tako i za Hinu. 'Restrukturiranje se mora obaviti, ali tu riječ nema ravnateljstvo, nego Upravno vijeće, odnosno predsjednica Upravnog vijeća Hine koja je u eklatantnom sukobu interesa', rekao je Mesić.

Naime, iako je bila pozvana, predsjednica Upravnog vijeća Hine Gordana Simonović danas se nije pojavila na sjednici saborskog odbora, s obzirom na to da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo mišljenje da bi se, ukoliko ostane na toj funkciji i funkciji članice Vijeća za elektroničke medije, mogla naći u sukobu interesa.

'Nedopustivo je da nam se predsjednica Upravnog vijeća Hine, koje se ovo najviše tiče, ne pojavi ovdje jer, kao, ne zna je li u sukobu interesa, nego nam još piše pismo u kojem tvrdi da se neće pojaviti na nekoliko sjednica vijeća zbog toga. Mislim, ne m'reš vjerovat'', rekao je Mesić, koji je predsjednicu Upravnog vijeća optužio ne samo za neodgovornost prema vlasništvu RH, nego i za 'hapanje pozicija'.

Osvrnuo se kratko i na namjeru da se Vjesnikova arhiva iz Kerestinca preseli u Državni arhiv. 'Ako se to namjerava preseliti, onda ne razumijem menadžment, a mislim za sebe da dobro poznajem kulturni menadžment. Ako imate na čemu zarađivati, zašto onda to selite u drugu instituciju?' rekao je Mesić

Njegova stranačka kolegica Sunčana Glavak požalila se pak na ukidanje ureda marketinga u Hini. 'Radi se o apsurdnoj situaciji. Kako netko može izaći na tržište ako ukida marketing', zapitala se Glavak.

Spomenula se i projekta Media monitoringa, zapitavši kako Hina na tome ne može zarađivati, a istovremeno milijunske prihode ima privatna tvrtka Press cut koja svoje usluge prodaje i ministarstvima.

No, u obranu nove uprave Hine stao je ipak HNS-ov Goran Beus Richembergh. 'Godinama upozoravamo da je u Hini 5 do 12, ali nemoguće je da godinama bude 5 do 12, i sada smo došli do toga da razgovaramo o restrukturiranju. Četiri godine nije napravljeno ništa da bude bolje u Hini', kazao je HNS-ovac.

Osvrnuo se i na komentare iz HDZ-a da Hina može zarađivati na Media monitoringu. 'Možemo reći i da Hina može izraditi space shuttle program, ali dok ne izgradi prvu raketu, ne može odletjeti u svemir', kazao je Beus Richembergh

Djelomično je tako odgovorio i na loše stanje u Hininoj osnovnoj djelatnosti. 'Ako nam se ovdje kaže da Hinin fotoservis nema nijednog pretplatnika, da videoservis ne postoji, da je audioservis u lošem stanju, onda je to vapaj da se hitno krene u promjene', upozorio je HNS-ovac.

Upravo je poboljšanje te osnovne djelatnosti jedna od temeljnih točaka novog plana restrukturiranja, što je u odgovoru na pitanja članova odbora dala do znanja i sama ravnateljica Valentić. 'Državu i Hinu je Media monitoring koštao 18 milijuna kuna, a istovremeno u 10 godina nije kupljen nijedan novi fotoaparat', rekla je Valentić.

Troškove će Hina smanjiti i na račun PDV-a jer, kako je potvrdila Valentić, Hina će plaćati manji PDV državi, i to po uzoru na nedavnu odluku Vlade da se smanji PDV dnevnim novinama.

Iako o samoj uređivačkoj politici u Hini na samoj sjednici odbora nije bilo previše riječi, na nju se ipak osvrnuo predsjednik Radničkog vijeća Hine Nenad Bach. 'Uređivačka politika bila je loša. Ne može nam se misija temeljiti na pukim priopćenjima i izvještajima s press konferencija', rekao je Bach, a s njim se složio i glavni urednik Serđo Obratov, koji je dodao da je posljednjih mjesec dana već dobio pohvale da su se novinari Hine konačno počeli baviti pravim novinarskim poslom.

Plan restrukturiranja već u petak trebalo bi potvrditi i Upravno vijeće Hine, a danas ga je na sjednici saborskog odbora pozdravio i sindikalni povjerenik u Hini Andrej Matijašević.