ISTRAGA POKAZALA

Hillary Clinton nije odgovorna za Benghazi

20.12.2012 u 10:17

Bionic
Reading

Voditelji službene istrage o smrtonosnom napadu na američku diplomatsku misiju u Benghaziju u Libiji, zaključili su da američka državna tajnica Hillary Clinton nije odgovorna za sigurnosne pogrješke, premda ističu da je bilo mnogo propusta u njezinu ministarstvu

U verziji izvješća koja nije povjerljiva, koju je State Department objavio u utorak navečer, ocjenjuje se da je misija bila potpuno nepripremljena za napad koji se dogodio 11. rujna i u kojemu su poginuli američki veleposlanik Chris Stevens i još trojica Amerikanaca.

Odgovornost za sigurnosne nedostatke u Benghaziju je na nižoj razini zapovjednog lanca u State Departmentu, rekao je umirovljeni veleposlanik Thomas Pickering koji je vodio istragu.

'Ustanovili smo (odgovornost) na razini pomoćnika tajnice koja je, po našem sudu, pravo mjesto da se traži gdje se zapravo donose odluke', rekao je Pickering nakon sastanka s članovima kongresnih odbora iza zatvorenih vrata.

Zamjenik pomoćnika tajnice u uredu za bliskoistočnu politiku dao je ostavku nakon izvješća, rekao je kongresni izvor.

Mediji javljaju i o drugim ostavkama, pa tako i o ostavci Erica Boswella, pomoćnika državne tajnice za sigurnost diplomatskog osoblja, jednog od njegovih zamjenika i još jednom dužnosniku.

Izvješće i riječi dvojice vodećih autora ukazuju da Clinton, koja je već prihvatila odgovornost za incident, neće biti osobno smatrana krivom.

'Državna tajnica je bila veoma jasna o preuzimanju odgovornosti, što s moga stajališta nije razborito s obzirom da je ona imala određenu razinu znanja', rekao je umirovljeni admiral Michael Mullen, bivši načelnik Združenog stožera američke vojske i drugi voditelj istrage.


Clinton zbog zdravstvenih teškoća ne smije letjeti

Clinton, rekorder po broju putovanja među čelnicima američke diplomacije, zbog zdravstvenih problema nekoliko tjedana neće smjeti letjeti, rekao je u srijedu njezin predstavnik Philippe Reines.

'Liječnici su joj zbog njezina zdravstvenog stanja savjetovali da u narednim tjednima izbjegava dulje letove. Obzirom na to, do sredine siječnja ne planiramo nikakva putovanja', kazao je Reines.

Clinton je na bolovanju od početka prosinca, kada je na europskoj turneji dobila želučanu virozu. Prošloga vikenda je objavljeno da se onesvijestila od dehidracije i dobila potres mozga.

Savjetovali su joj da ovoga tjedna ostane na bolovanju ali je u stalnom kontaktu s kolegama, navode iz State Departmenta.

Hillary Clinton se inače na vlastiti zahtjev, oprašta od vođenja američke diplomacije u drugom mandatu predsjednika Baracka Obame, a očekuje se da će je naslijediti demokratski senator John Kerry, predsjednik senatskog odbora za vanjsku politiku.