raskopano groblje

HEP pere ruke od sporne ekshumacije koja je na noge digla mještane Gornjeg Kosinja: Od izvođača radova tražili smo očitovanje

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda (HEP) očitovala se za tportal o spornoj eksumaciji pokojnika sa starog groblja u Gornjem Kosinju, ličkom mjestašcu koje će za nekoliko godina biti izbrisano s lica zemlje. U sklopu projekta HE Senj, pod vodom budućeg akumulacijskog jezera naći će se nekoliko naselja općine Perušić, a izmještanje je započelo burno - mještani su se pobunili zbog načina ekshumacije svojih predaka, te su na sudu ishodili privremenu obustavu radova

Domovii i zemljišta mještana Gornjeg Kosinja, Mlakvi i Bakovca naći će se na dnu jezera do 2028. godine, za kada je utvrđen rok izgradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj. Cijeli projekt težak je 3,4 milijarde kuna, a u srpnju je proglašen strateškim investicijskim projektom za Republiku Hrvatsku. Jezero će se prostirati na 12 milijuna četvornih metara, imat će dvije brane, a početna cijena za otkup poljoprivrednog zemljišta je 12 kuna po četvornom metru. Mještani su se, manje-više, pomirili s tim da će svoje živote morati nastaviti negdje drugdje, no devastaciju posmrtnih ostataka ne opraštaju.

Kako je tportal već pisao, tamošnji župnik, vlč. Pero Jurčević, stao je uz svoje župljane te se usprotivio ekshumaciji kakvu je provelo lokalno komunalno poduzeće Perušić d.o.o. u vlasništvu istoimene općine. Jasno mu je da se jedan sloj zemlje mora maknuti teškom mehanizacijom, no što kada se dođe do kostiju pokojnika?

'Mještani su se uzbunili kada su shvatili na koji se način to radi. Ekshumacija se tako ne može vršiti. Oni su u tjedan dana cijelo jedno groblje uspjeli prekopati bagerom. To strašno ružno izgleda, to su hrpetine zemlje.... Ne može se groblje iskapati kao da je njiva', rekao je Jurčević za tportal.

Temeljem kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo povrede mira pokojnika, kojoj su priložene i fotografije radova na groblju od 26. kolovoza, Općinski sud u Gospiću naložio je privremeni prekid HEP-ovih radova zbog smetanja posjeda i zakazao sudsku raspravu za 23. rujna.

  • +3
Iskapanje groblja u Gornjem Kosinju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pero Jurčević

Na građevinskoj tabli na samom groblju kao naručitelj premještanja posmrtnih ostataka s područja buduće akumulacije HES Kosinj navedena je Hrvatska elektroprivreda d.d., Ulica grada Vukovara 37, Zagreb. Iz HEP-a, međutim, poručuju da naručitelj radova ekshumacije 'nije HEP, nego komunalno poduzeće Perušić d.o.o. koje je upravitelj groblja'.

'Iako HEP nije naručitelj radova, od Općine Perušić koja je osnivač komunalnog poduzeća, zatražili smo punu informaciju o tijeku i načinu provedbe ekshumacije jer nam je iznimno bitno da se ona provodi s najvećim pijetetom', napomenuli su iz HEP-a za tportal.

Navode da je Perušić d.o.o., kao naručitelj, na temelju javnog natječaja sklopio ugovor o ekshumaciji s ovlaštenim trgovačkim društvima, a radove financira HEP kao investitor HES-a Kosinj.

'Naime, ekshumacija posmrtnih ostataka na grobljima na području buduće akumulacije Kosinj definirana je Rješenjem (tadašnjeg) Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 14. svibnja 2018. Također, u tijeku je provedba niza aktivnosti na realizaciji projekta HES Kosinj, kao što su projektiranje, ishođenje građevinskih dozvola i rješavanje imovinskopravnih odnosa. S obzirom na planirane rokove izvedbe pojedinih dijelova i faza projekta, uključujući i akumulaciju, privremena mjera obustave radova na ekshumaciji na temelju Rješenja Općinskog suda u Gospiću neće utjecati na dinamiku realizacije projekta', odgovorili su iz HEP-a.

  • +23
Kosinjska dolina Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Preciziraju da je riječ o ekshumaciji posmrtnih ostataka s pet groblja: Mance Draga 1, Mance Draga 2, Poljan, Gornji Kosinj i Mlakva.

'Premještanje se odvija postupno jer Perušić d.o.o. prethodno treba proširiti postojeća groblja na području Općine Perušić. Općina Perušić je 28. prosinca 2020. donijela Odluku o stavljanju prva tri groblja izvan uporabe (Mance Draga 1, Mance Draga 2 i Poljan) koja je objavljena na mrežnim stranicama Općine. Perušić d.o.o. je svim korisnicima grobnih mjesta na spomenutm grobljima poslao obavijest o aktivnostima i načinu premještanja posmrtnih ostataka. S naše strane, o planiranim aktivnostima obavijestili smo lokalno nadležne predstavnike Katoličke i Srpske pravoslavne crkve', navode u HEP-u.

Planirano je da se ekshumacija s groblja Poljan provede u 2022. godini, s groblja Mlakva krajem 2022., odnosno početkom 2023., a s groblja Gornji Kosinj 2023. godine. Posmrtni ostaci s groblja Mance Draga 1 i Mance Draga 2 bit će premješteni na groblje Kosinjski Bakovac, a posmrtni ostaci s groblja Poljan i Mlakva na groblje Studenci, koje se u tu svrhu proširuje. S groblja Gornji Kosinj posmrtni će se se ostaci premjestiti na groblja Kosinjski Bakovac i Perušić, koja se također proširuju. Korisnici grobnih mjesta sami mogu odlučiti na koje groblje žele premjestiti posmrtne ostatke, dok mogući premještaj izvan područja općine Perušić mogu posebno dogovoriti s upraviteljem groblja.

Na pitanje jesu li obitelji preminulih dale dopuštenje za premještanje posmrtnih ostataka iz HEP-a odgovaraju da ishođenje suglasnosti obitelji provodi Perušić d.o.o i da je to, naravno, uvjet bez kojega se nikako ne može pristupiti premještanju posmrtnih ostataka u svakom pojedinačnom slučaju.

'Za sva do sada provedena premještanja za koja upravitelj groblja, Perušić d.o.o. ima podatke o korisnicima grobnih mjesta, ishođene su suglasnosti obitelji odnosno korisnika. Svi se premještaji dokumentiraju te upravitelj groblja za svaki premješteni posmrtni ostatak vodi evidenciju mjesta iskopa i mjesta ukopa', tvrde u HEP-u.

O raseljavanju mještana

Rješavanje svih imovinskopravnih odnosa te provedba obeštećenja stanovništva za njihove nekretnine uvjet je za početak postupka preseljenja mještana s područja buduće akumulacije, navode iz HEP-a. Očekuju da će taj proces završiti do 2024. godine.

A kako u HEP-u komentiraju pobunu mještana protiv ovakve ekshumacije groblja Mance Draga?

'Svjesni smo da je odnos prema pokojnicima, prema našim precima i preminulim bliskim osobama jedna od najosjetljivijih tema za svakog pojedinca, za lokalnu zajednicu i čitavo društvo. U tom smislu iskreno suosjećamo sa svakom osobom koja se iz bilo kojeg razloga osjeća pogođenom zbog radova na groblju koje su izveli izvođači angažirani od strane Perušića d.o.o. U komunikaciji i suradnji s Općinom Perušić i lokalnim komunalnim društvom nastojali smo pravovremeno i cjelovito informirati lokalno stanovništvo o razlozima, načinu i rokovima premještenja posmrtnih ostataka. Vjerujemo da će dijalog i suradnja svih uključenih dionika dovesti do toga da u budućnosti neće više biti razloga za takvu reakciju mještana', napisali su HEP-ovci.

Na pitanje tportala hoće li nakon ovoga mijenjati izvođača radova, kažu da s obzirom da HEP nije naručitelj odnosno ugovaratelj radova, već je to komunalno društvo Perušić d.o.o., ne mogu utjecati na izbor, odnosno moguću promjenu izvođača.

'Međutim, naša je želja i namjera da se čitav postupak premještanja posmrtnih ostataka obavi ne samo u skladu sa zakonskim propisima, nego prema najboljoj praksi uz iskazivanje dubokog pijeteta prema pokojnicima i poštovanja prema njihovim potomcima i svim mještanima. To smo jasno komunicirali i Općini Perušić kao osnivaču upravitelja groblja od koje smo, kako smo već i naveli, zatražili punu informaciju o tijeku i načinu provedbe ekshumacije', poručili su iz centrale u Zagrebu.

Nisu konkretno odgovorili na pitanje koliko HEP plaća poduzeću Perušić d.o.o. za premještanje posmrtnih ostataka s područja buduće akumulacije.

'Perušiću d.o.o. financiraju se svi troškovi nastali obavljanjem poslova premještanja posmrtnih ostataka, a prema cijeni izvršenih usluga sukladno ugovorima koje je Perušić d.o.o. sklopio s izvođačima u postupku javne nabave odnosno prema cjeniku usluga Perušić d.o.o. za one usluge koje sam obavlja. S obzirom da se troškovi financiraju prema dinamici realizacije i stvarnim potrebama, ukupan će točni iznos biti poznat po završetku svih radova'.