KRIZA VLASTI U ZADRU

HDZ zaprijetio prijevremenim izborima, pravaši se vratili u klupe

13.03.2014 u 15:52

Bionic
Reading

Riješena je, barem za sada, kriza vlast u Zadru. Vijećnici HDZ-ovog koalicijskog partnera HSP-a Ante Starčevića pojavili su se u vrijeme zakazanog nastavka sjednice Gradskog vijeća u vijećnici čime je omogućeno funkcioniranje vlasti.

Zategnuti odnosi koalicijskih partnera kulminirali su današnjim nedolaskom na sjednicu Ružinih pravaša, što je vješto iskoristio SDP-ov koalicijski blok uz podršku vijećnika Akcije mladih. Oni su napustili sjednici optuživši vlast za nerad. Naime, od posljednje sjednice Gradskog vijeće prošla su gotovo tri mjeseca što su oporbenjaci smatrali nedopustivim. Dugu pauzu pripisali su previranjima u vladajućoj koaliciji koja HDZ-u nisu jamčila većinu u vijeću.

Za vrijeme dramatičnih zbivanja gradonačelnik Božidar Kalmeta bio je u pratnji predsjednika Ive Josipovića koji je danas bio u posjeti Zadru. Kalmeta je poručio kako je HDZ spreman ići u nove izbore za Gradsko vijeće. Istu je poruku pravašima poslao i dogradonačelnik Zvonimir Vrančić. Čini se kako je to bilo dovoljno za njihov dolazak u vijećničke klupe. Prikupljenim kvorumom od 26 vijećnika sjednica je u 14 sati nastavljena. No, tek je tu započeo rat.

Irena Dragić je u ime SDP-ovog bloka istaknula kako je javnost u međuvremenu svjedočila političkoj korupciji, ucjenama i trgovini. Vrančić je uzvratio kako je upravo SDP taj koji je pokušao blokirati rad Gradskog vijeća te demantirao bilo kakvu trgovinu s koalicijskim partnerima. Zanimljivo je kako nitko od vijećnika HSP-a Ante Starčevića nije našao za potrebno očitovati se o blokadi rada vijeća. Do nje je moglo doći, upozorio je vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač, i po zakonu jer je nedostajalo još samo pet dana do isteka zakonskog roka od tri mjeseca za sazivanje sjednica vijeća.

Nakon političkog očitovanja bitka se prebacila na utvrđivanje Dnevnog reda sjednice. SDP je među ostalim predložio da se s Dnevnog reda skine izvještaj o radu gradonačelnika budući da Božidar Kalmeta nije bio prisutan u vijećnici. Zvonimir Vrančić opravdao je Kalmetu da je u službenoj pratnji predsjednika Josipovića, a SDP-ov vijećnik Darko Vrdoljak ustvrdio kako je u pratnji bio jedno vrijeme, no da nije primijećen uz predsjednika na druženju s građanima na Forumu.

Pred vijećnicima zadarskog Gradskog vijeće je, čini se, još jedna maratonska sjednica. Vladajuća koalicija se drži na nitima i pitanje je koliko dugo još može opstati. Je li HDZ-ova odlučnost da u slučaju pravaškog neposluha ide u nove izbore dovoljno jak adut za primirivanje koalicijskog partnera ostaje za vidjeti. Činjenica je da zbog presude u slučaju Fimi-Media ni HDZ-u, čak ni u Zadru, ovo nije idealnan trenutak za izlazak pred birače.